• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Подолати корупцію і зректися патерналізму — група «Першого грудня» про засади суспільного договору в Україні

    Опубликовано: 2015-11-13 12:18:35

    Від влади — повна прозорість дій і рішень, широке інформування суспільства, системна протидія корупції, від суспільства — зречення від популізму і патерналізму та взяття на себе частку відповідальності за стан справ у державі. Такі основні засади, на які має спиратись бажаний суспільний договір в Україні, окреслила Ініціативна група «Першого грудня».  

    Програмний документ Групи «Слово про свободу та відповідальність», підготовлене В’ячеславом Брюховецьким, Богданом Гаврилишиним, кардиналом Любомиром Гузаром, Іваном Дзюбою, Євгеном Захаровим, Мирославом Мариновичем, Володимиром Панченком, Мирославом Поповичем, Вадимом Скуратівським, Юрієм Щербаком та Ігорем Юхновським презентували Мирослав Маринович та Євген Захаров 13 листопада 2015 року у Національному університеті імені Тараса Шевченка у Києві.

    Важливим фактором на шляху до перемоги України відомі інтелектуали називають взаємну довіру. «Ворог добре вивчив притаманні нам вади і комплекси, схильність до чвар та емоційність у реакціях. Тому  й атакує нас не лише збройним, а й психологічним чином. Наше забороло – це взаємна довіра і здатність до солідарних дій. Для довіри потрібні зусилля і влади, і підприємців, і церков, і громадських лідерів, і волонтерів, і всього суспільства», — переконані учасники групи «Першого грудня».

    Основним критерієм довіри до влади називають її реакцію на корупцію: «Тут замало слів чи поодиноких арештів. У цій справі потрібна найвища державна тривога і миттєва дія, яка переконає, що в країні немає недоторканних. Умовою такого стану речей є рішуче відділення бізнесу від політики (влади), скасування режиму олігархату, що руйнує державу».

    Також керівництво держави і владу загалом закликають діяти зрозуміло і аргументовано, адже постійна розмова з громадянами потрібна не для психологічного заспокоєння, а для підзвітності і контролю: «У державі, в якій головним носієм влади є народ, розпорядники влади зобов’язані повно, вчасно й правдиво інформувати суспільство про стан справ у країні й періодично
    дізнаватись про його волю. В еру комунікації закритість влади є рудиментом авторитарних епох, який можна подолати постійним діалогом інформаційно рівних держави та суспільства».

    Водночас, на думку групи «Першого грудня», свою роботу має виконати і суспільство: не брати участі в політичному підкупі, зректися популізму й подолати той психологічний стан слабкості, який зветься патерналізмом. «Корупція і патерналізм – це дві глибокі ментальні проблеми, які не дають нам повірити в свої сили. Лікування тут ніколи не буде замало, і воно має відбуватися вже негайно. Homo sovieticus повинен поступитися місцем Homo respondens (людині відповідальній)», — йдеться в Документі.

    Одною із засад бажаного суспільного договору в Україні називають також взаємну відповідальність на керівництві держави і громадянському суспільстві. «У керівництва держави повинен існувати суворо дотримуваний баланс відповідальності. Будь-який переступ цього балансу переросте у конфлікт чи в замах на узурпацію влади. Знаходження цього балансу не має залежати від політичної кон’юнктури й мінливого вектора політичних впливів. Державний апарат загалом має не панувати, а служити. Критеріями відповідності чиновників займаній посаді є професіоналізм, моральна зрілість та служіння національним інтересам України, — йдеться в Документі. — Громадянське суспільство має позбутися звичок, властивих патерналістській державі, відмовитись від насильницьких практик і взяти на себе свою частку відповідальності за стан справ у державі та своє в ній майбутнє».

    Загалом до основних засад бажаного суспільного договору в Україні група «Першого грудня» відносить: свободу, відповідальність, економічну самостійність, єдність, верховенство права і справедливість, відкритий доступ до політичної влади та економічних ресурсів, причетність (стан справ у країні залежить також і від тебе), право на протест, постійний діалог і свободу слова та інформації.

    Детальніше читайте у Програмному документі групи «Першого грудня» «Слово про свободу та відповідальність».

    Нагадаємо, що створена у двадцяту річницю референдуму ініціативна група «Першого грудня», до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Євген Захаров, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, має на меті домогтися встановлення в країні нових правил гри.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.