• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бізнес вважає модель податкової реформи від Міністерства фінансів України неприйнятною

    Опубликовано: 2015-11-02 08:48:51

    Представники ділової спільноти визнали законопроект №3357 щодо податкової лібералізації, запропонованого профільним комітетом Верховної Ради, компромісним, але таким, який  потребує  подальшого удосконалення  в   діалозі з представниками бізнес-спільноти. Водночас, вони однозначно виступили проти моделі фіскальної реформи, презентованої Міністерством фінансів. Це невдалий рецепт «покращення» податкової системи, зазначається в заяві учасників круглого столу «Перспективи розвитку малого бізнесу в контексті реформи оподаткування», проведеного в УСПП.

    «Модель податкової реформи від Міністерства фінансів України є неприйнятною для бізнесу. Єдині ставки оподаткування, запропоновані Мінфіном, призведуть до збільшення податкового навантаження на малий бізнес. Мінфін пропонує невдалі рецепти «удосконалення» спрощеної системи. Реформа не буде сприяти виведенню малого бізнесу з тіні, а також взагалі не призведе до детінізації економіки країни, що є найбільшим недоліком запропонованої моделі та взагалі ставить під сумнів доцільність запропонованих податкових змін», – переконаний президент УСПП Анатолій Кінах.

    На думку промисловців і підприємців, Мінфін взагалі не може бути одноосібним ідеологом фіскальної політики, оскільки він в першу чергу дбає про  наповнення бюджету, залишаючи тему подальшого розвитку економіки, промисловості,  малого бізнесу поза межами своєї уваги. Сьогодні забрати у бізнесу все, а завтра хоч потоп – це хибна філософія.   «Вичавлювання  соків» із підприємців, які виробляють продукт, сплачують податки, створюють нові робочі місця, а, отже, формують потужну базу для розвитку всієї економіки, призведе лише до  посилення кризових явищ, згортання виробництв,  відтоку найкращих кадрів, зубожінню населення.  Фіскальна політика потребує якісного оновлення в бік стимулювання розвитку вільного підприємництва,  і саме її відсутність є причиною вагомого зниження показників поточної діяльності економіки держави.

    В заяві наголошено на неприпустимості наявності двох конкуруючих центрів розробки податкової реформи – Міністерства фінансів України та Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики. На думку УСПП, при підготовці доленосних для життя економіки країни документів потрібна не конкуренція владних структур, а погоджена та  системна співпраця усіх зацікавлених сторін – уряду та його окремих міністерств, парламенту, організацій ділової спільноти, при чому виходити на фінішну пряму потрібно за наявності консенсусу.  

     Турбує промисловців і невизначеність узгодженої процедури проходження у Верховній Раді України законопроектів із оподаткування та Державного бюджету на 2016 рік, а також можливість кулуарного «торгу» за основними параметрами податкових змін у Верховній Раді України при підготовці проекту Держбюджету на 2016 рік. На їх думку, гальмування ухвалення й податкової реформи, й державного бюджету, який має формуватися на її базі,  може відштовхнути від України потенційних інвесторів, позбавити бізнес прогнозованості та впевненості у завтрашньому дні.

    «У складних умовах продовження зовнішньої агресії проти України, обмежених ресурсів для поновлення економічного зростання, погіршення конкурентоспроможності вітчизняного експорту не можна зволікати із прийняттям консолідованої позиції щодо засад податкової реформи. Це надто серйозні рішення для України,   і «торг» тут недоречний», – наголошує А.Кінах.

    В заяві міститься вимога провести більш відкритий та відповідальний діалог у форматі уряд – Верховна Рада України – МВФ з питання забезпечення обґрунтованості проекту податкової реформи, запропонованої парламентаріями, що передбачає здійснення більш глибоких та системних прогнозно-аналітичних розрахунків.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.