• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Купівельна спроможність українців все більше падає – експерти

    Опубликовано: 2015-10-27 13:35:49

    Купівельна спроможність населення катастрофічно знизилася за основними видами продуктів до 150%. І, хоча така статистика має прямо позначатися на показниках ВВП, його падіння в Уряді прогнозують лише на рівні 11% і навіть говорять про певне    зростання національної економіки вже в цьому році.

    Усе тому, що вітчизняне ВВП включає зростання відпускних цін на товари та послуги і сплату більшої кількості податків та зборів із цих товарів (із 13 до 18%). Причому, це взагалі  суперечить  природі його формування і меті підрахунку. 

    Спеціалісти «Публічного аудиту» здійснили комплексне дослідження структури вітчизняного ВВП, проаналізувавши, зокрема, купівельну спроможність населення, починаючи від 2008 року. Результати вражають: на сьогодні зубожіння населення досягнуло рівня гіршого, ніж у 2008 році, коли тривала світова економічна криза. 

    «Середня заробітна плата за останні вісім років підвищилася майже на 110 %, тоді як ціни на  основні  продукти  харчування за останні вісім років   підвищилися   на 270–490 %, залежно від виду. Якщо говорити простими словами, у 2015 році українці собі можуть дозволити придати в 1,5-2,5 рази менше продуктів, ніж, у 2008 році, а це, нагадую, рік світової кризи, найгірший із часів великої депресії», – розповідає провідний аналітик «Публічного аудиту» Матвій Холошин. 

    Так, від січня 2014 року населення України почало суттєво економити та може собі дозволити купувати лише речі першої необхідності. Зараз завдання номер 1 – оплатити комунальні послуги та речі першої необхідності. Так, від січня   2014 року тарифи на водопостачання підвищилися на 60%, електроенергію – на 50%, природний газ – на 600%, опалення – до 100 %; ціни на продукти харчування – щонайменше на 100%), проїзд у громадському транспорті  – на 100% та медикаменти – щонайменше на 50%.

    Як додає спеціаліст громадської організації Андрій Вігірінський, «рівень життя населення стрімко падає. Українці зіткнулися з неадекватною ситуацією, коли його доходи підвищилися на 13%, а розходи – на 500%. Про що можна говорити, навіть якщо споживча корзина не переглядалася вже 15 років. Мінімальна зарплата занижена щонайменше на тисячу гривень, тобто людям пропонується жити впроголодь, адже вартість споживчого кошика покривається всього наполовину».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.