• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Національні природні парки України безпідставно витратили на охорону майже 8 млн грн із держбюджету

    Опубликовано: 2015-10-15 15:51:42

    Порушення, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, на загальну суму 18,3 млн грн виявили фахівці Держфінінспекції України та її територіальних органів під час ревізій окремих питань фінансово-господарської діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України і установ, які належать до сфери його управління. Контрольні заходи проводились за період діяльності з 01.07.2011 по 31.12.2014.

    Так, державний бюджет зазнав збитків на суму майже 8 млн грн через те, що деякі національні природні парки безпідставно утримували служби охорони.

    Приміром, НПП «Верховинський» (Івано-Франківська область), який створено ще на початку 2010 року, на час проведення ревізії так  і не отримав у постійне користування 12 тис. га земель державної власності, що мали бути вилучені з двох лісових господарств. Однак це не завадило посадовим особам парку використати більш як 6,2 млн грн на утримання служби охорони земельних ділянок, що не належать парку та охороняються згаданими лісгоспами.

    Такі самі порушення виявлено і в інших національних природних парках. Зокрема, у НПП «Дермансько-Острозький» (Рівненська область) на охорону безпідставно витрачено 700 тис. грн, у НПП «Білобережжя Святослава» (Миколаївська область) та у НПП «Джарилгацький» (Херсонська область) – по 400 тис. грн, у НПП «Дністровський каньйон» (Тернопільська область) – 300 тис. грн.

    Також фінінспектори встановили незаконне використання бюджетних коштів, спрямованих на розробку проектів землеустрою та проектно-кошторисної документації, через що держбюджет зазнав збитків на 3,6 млн грн.

    Зокрема, Приазовський національний природний парк (Запорізька область) у грудні 2013 року переказав приватному підприємству 2,4 млн грн за розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, утім, цих документів він так і не отримав.

    Ще 2,4 млн грн зайво витрачено, бо виконавці науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, замовником яких було міністерство, завищили їхню вартість.

    Крім цього, Національний природний парк «Дермансько-Острозький» (Рівненська область) бюджетним коштом придбав будівлю за ціною 1,6 млн грн, тоді як її ринкова вартість на момент купівлі відповідно до проведеної незалежної оцінки становила лише 700 тис. грн. Це призвело до зайвого витрачання 900 тис. грн. Слід зазначити, що згадана будівля перебуває в аварійному стані та потребує значних капіталовкладень.

    Під час ревізії, проведеної в центральному апараті міністерства, установлено проведення державних закупівель із порушенням чинного законодавства на загальну суму майже 5 млн грн.

    Про результати контрольних заходів повідомлено Кабінет Міністрів України, Міністерство внутрішніх справ України, а їхні матеріали передано до Генеральної прокуратури України.

    Прес-служба Держфінінспекції України

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.