• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Прийняття Проеку Закону України «Про фінансову реструктуризацію» є важливою складовою подальшого відновлення української економіки

    Опубликовано: 2015-10-15 08:29:20

    Проект Закону України «Про фінансову реструктуризацію» є важливим і необхідним кроком, який дозволить пришвидшити оздоровлення української економіки. Можливість цивілізованої добровільної фінансової реструктуризації, яка передбачається проектом закону є загальновизнаною світовою практикою, яка зарекомендувала себе дієвим інструментом подолання фінансових негараздів і скрутної економічної ситуації в багатьох країнах.

    Прийняття цього нормативно-правового акту дозволить створити передумови для відновлення фінансового і корпоративного сектору країни за допомогою фінансової і операційної реструктуризації компаній. Проект закону створює надійні та ефективні механізми, які дозволять швидко і успішно реструктуризувати бізнес, відновити ліквідність компаній і кредитування бізнесу, а також вирішити питання проблемної заборгованості для банків. Це безумовно позитивно вплине як на фінансову систему України, так і загалом на її економіку.

    За словами Ігоря Олехова, співголови Комітету Палати з питань банківської та фінансової політики, партнера міжнародної юридичної фірми «Бейкер і Макензі», проект закону «Про фінансову реструктуризацію» є вигідним і корисним як для компаній-боржників, які перебувають у важкому фінансовому стані, так і для банків, які переживають постійне зростання кількості проблемних кредитів, що у свою чергу призводить до зростання неплатоспроможності банків. «Компанії-боржники, які зіткнулися з фінансовими труднощами, проблемами ліквідності і які часто вже перебувають на межі банкрутства отримають можливість реструктуризувати свою заборгованість та свій бізнес. Проект закону створює передумови для фінансового відновлення, стабілізації і розвитку життєздатних компаній. Збереження життєздатних компаній дозволить зберегти робочі місця. У разі прийняття цього законопроекту, банки матимуть можливість реструктуризувати проблемні кредити і повернути свої кошти у короткостроковій чи середньостроковій перспективі. Це сприятиме відновленню стабільності банківської системи та створить необхідні умови для фінансування банками бізнесу на доступних і вигідних умовах».

    Найбільш помітною особливістю даного проекту закону є повний перегляд статті 6 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», що дозволить українським підприємствам ефективно провести підготовлену реструктуризацію (pre-packaged restructuring) або укласти так званий план врегулювання (scheme of arrangement), що є достатньо поширеними способами реструктуризації заборгованості в багатьох розвинутих юрисдикціях. «Для того, щоб успішно провести реструктуризацію, необхідно буде отримати схвалення 75% залучених забезпечених кредиторів і більш ніж 50% залучених незабезпечених кредиторів. Це дозволить зробити умови реструктуризації, які були погоджені більшістю кредиторів, обов’язковими для міноритарних кредиторів, які не погоджуються з такими умовами реструктуризації, що у свою чергу забезпечить успішне здійснення процесу реструктуризації одночасно щодо широкого кола кредиторів», - зазначає Олександр Друг старший юрист юридичної фірми Sayenko Kharenko.

    Слід відзначити, що запропоновані в проекті закону механізми дозволяють проводити реструктуризацію організовано та ефективно із забезпеченням рівних можливостей для всіх кредиторів. З цією метою, проект закону передбачає можливість введення мораторію або укладення договору про відстрочку (standstill agreement), протягом дії якого кредитори не матимуть можливості здійснювати заходи по примусовому стягненню заборгованості або зверненню стягнення на майно боржника, а будуть проводити з боржником переговори і погоджуватимуть план реструктуризації. «Ще одна перевага полягає в тому, що підприємствам не обов’язково реструктурувати всю свою заборгованість, вони можуть попередньо обрати кредиторів, які братимуть участь у процесі фінансової реструктуризації», - зазначає Олександр Друг.

    Таким чином, Проект Закону «Про фінансову реструктуризацію» є позитивним і важливим кроком для України, який дозволить пришвидшити зростання української економіки, покращити банківську і фінансову систему та зберегти життєздатні компанії, що є важливими складовими успішного розвитку країни.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.