• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бізнес у гірських населених пунктах можуть звільнити від сплати ПДВ і податку на прибуток

    Опубликовано: 2015-10-12 12:11:32

    Верховній Раді пропонують звільнити від сплати ПДВ і податку на прибуток підприємства, які реалізують інвестиційні проекти у пріоритетних галузях з метою створення нових робочих місць на території гірських населених пунктів.

    Про це йдеться у законопроекті щодо стимулювання інвестиційної діяльності та створення нових робочих місць на території гірських населених пунктів.

    Відповідний проект 9 жовтня зареєстрували народні депутати політичної партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко та Ірина Суслова. Проектом пропонується внести зміни до Податкового кодексу та низки законів.

    "Є нагальна необхідність  у визначенні пріоритетів розвитку  гірських населених пунктів, напрямків  їх державної підтримки та  зміни в оподаткуванні підприємств, що працюють на території гірських  населених пунктів", - наголошує  Дерев'янко.

    На думку авторів законопроекту, простимулювати розвиток бізнесу в гірських районах можна за рахунок заходів державної підтримки.

    Зокрема, передбачається, що на відповідну допомогу зможуть розраховувати підприємства, які реалізують інвестиційні проекти у пріоритетних галузях економіки і зареєстровані відповідно до Закону України "Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць" саме на території гірських населених пунктів.

    Нові заходи державної підтримки пропонується впровадити замість передбаченої у Податковому кодексі 10-річної можливості імпорту на територію України обладнання та комплектуючих виробів із звільненням від оподаткування ввізним митом.

    Натомість, автори проекту пропонують:

    По-перше, підприємствам, які ввозять на територію України устаткування та комплектуючі вироби, дозволити впродовж перших 2 років з дня реєстрації "за власним бажанням видавати контролюючому органу податковий вексель на суму податкового зобов'язання з ПДВ, визначену в митній декларації".

    По-друге, впродовж перших 5 років з дня реєстрації підприємства звільнити його від оподаткування податком на додану вартість при постачанні товарів власного виробництва, наданні послуг та при вивезенні товарів власного виробництва за межі України.

    По-третє, звільнити такі підприємства від сплати податку на прибуток. Так само впродовж перших 5 років з дня їх реєстрації.

    Законопроектом також передбачається визначити, що пріоритетні галузі економіки встановлюватимуться виключно законами України.

    Крім цього, пропонується вдосконалити механізм державної підтримки для підприємств, які реалізують інвестиційні проекти у пріоритетних галузях економіки на територіях гірських населених пунктів.

    Автори законопроекту наводять успішний світовий досвід у подібних проектах.

    Так у Швейцарії у 1974 році був прийнятий Федеральний закон про інвестиційну допомогу гірським регіонам. За час дії закону з боку держави було профінансовано близько 8000 інвестиційних проектів на майже 3 млрд доларів США.

    В Австрії, де 49% усіх фермерських господарств розміщені в горській місцевості, у 1988 році була втілена така модель розвитку, за якої зберігалися традиційні гірські фермерські методи господарювання і екологічно безпечний туризм, який став своєрідною торгівельною маркою регіону та дозволив залучити інвесторів до розбудови інфраструктури гірської місцевості.

    У Франції Закон про розвиток і охорону гірської місцевості, чинний з 1985 року, передбачив покращення інфраструктурної бази сфери обслуговування в гірській місцевості через надання місцевій владі на пільгових умовах необхідних фінансових ресурсів.

    В Італії відповідно до Закону про гірські території - чинний з 1994 року - було створено Національний гірський фонд, який фінансується за рахунок внесків ЄС, держави та місцевої влади.

    Прес-служба народного депутата Юрія Дерев'янка

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.