• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як вдосконалити Регламент ВККС? Пропозиції правників

    Опубликовано: 2015-10-08 12:07:57

    Асоціація правників України (АПУ) провела публічне обговорення проекту внесення змін до Регламенту ВККС України, розроблених у межах АПУ.

    Асоціація правників започаткувала моніторинг ефективності роботи органів, уповноважених здійснювати дисциплінарне провадження щодо суддів. Першою до уваги правників потрапила діяльність ВККС України.

    «Сьогоднішнє обговорення є дієвим механізмом побудови громадянського суспільства. Ми виходимо на реальний діалог між правниками та Вищою кваліфікаційною комісією суддів України», - зазначив Олег Макаров, партнер ЮФ «Василь Кисиль і Партнери», виступаючи на відкритті заходу.

    «Нас всіх турбує питання очищення суддівського корпусу. Як зробити, щоб чесний та порядний суддя відчував себе захищеним, а покарання для «порушника в мантії» було невідворотне? Аналіз діяльності Комісії свідчить про недостатнюефективність її роботи у частині здійснення дисциплінарного провадження щодо суддів (в кількісному вираженні). Так, за період з 9 грудня 2014 року по 25 вересня 2015 року до Комісії надійшло 15 728 скарг стосовно суддів місцевих та апеляційних судів. За цей період Комісією розглянуто лише 5075 скарг, прийнято2007 рішень про відмову у відкритті дисциплінарної справи та 135 рішень про відкриття дисциплінарної  справи[T1] », - навів невтішну статистику Президент АПУ Денис Бугай.

    За його словами, пропозиції внесення змін до Регламенту розроблено, в першу чергу, з метою підвищення ефективності роботи ВККС України. Власне, напрацювання правників торкаються декількох проблемних напрямів, зокрема:

    1. Дотримання розумних строків розгляду дисциплінарних справ і передумови штучного затягування розгляду дисциплінарних справ шляхом неявки на засідання ВККС України.

    2. Обґрунтованості та вмотивованості рішень ВККС України.

    3. Забезпечення принципу рівності та змагальності учасників дисциплінарного провадження.

    4. Відкритості діяльності ВККС України та забезпечення прав зацікавлених осіб на доступ до інформації.

    Тож головна ідея пропозицій – прогнозованість у часі та дієвість дисциплінарних процедур щодо судді. Перш за все, пропозиції стосуються встановлення строківздійснення дисциплінарного провадження та забезпечення принципу рівності і змагальності учасників дисциплінарного провадження. Також, враховуючи важливість забезпечення прозорості та відкритості органу, створення додаткових умов для реалізації конституційних прав громадян на інформацію, правники пропонують встановити відкритий публічний реєстр рішень та дисциплінарних проваджень.

    Участь у дискусії взяли Маркіян Галабала – заступник Голови Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, Сергій Гребенюк – Голова Відділення Асоціації правників України у м. Києві, Володимир Кравчук– член Правління Асоціації правників України, суддя Львівського окружного адміністративного суду, член Конституційної комісії, Назар Кульчицький – адвокат, голова АО «Кульчицький, Кулаков і Біднягін», Павло Луцюк – адвокат, член дисциплінарної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Голова Ради адвокатів Рівненської області, Михайло Макарчук – секретар дисциплінарної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Микола Патрюк – заступник Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, судді та адвокати.

    Вперше зміни були представлені громадськості на початку серпня ц.р. З того часу усі бажаючі могли надсилати свої пропозиції та коментарі на адресу Секретаріату АПУ

    З повним текстом пропонованих змін Ви можете ознайомитися за посиланнями:

    —    Порівняльна таблиця змін.

    —    Пропозиції щодо строків дисциплінарного провадження. 

    Пропозиції щодо змін були розроблені ініціативною групою у складі адвоката Микити Нураліна та координатора законопроектної роботи АПУ Ярини Дупай під керівництвом Президента АПУ Дениса Бугая.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.