• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українські міністерства отримали міжнародну фахову консультацію по роботі з відкритими даними

    Опубликовано: 2015-09-29 13:59:22

    29 вересня відбувся перший міжнародний тренінг для співробітників українських міністерств по роботі з відкритими даними.

    Ханнес Гассерт, експерт Open Knowledge Foundation провів публічну косультацію для українських держслужбовців в форматі Open Data Clinic. Суть формату полягає в тому, що представники міністерств приносять свої питання на подію, а експерт публічно на них відповідає.

    Основні спікери - Ханнес Гассерт - експерт Open Knowledge Foundation з питань відкритих даних, та Денис Гурський - радик Прем’єр-міністра України з питань відкритих даних. Учасниками заходу стали найбільш активні міністерства та державні агентства України: Міністерство інфраструктури, Міністерство екномічного розвитку і торгівлі, Міністерство екології, Міністерство аграрної політики, Державне агентство з питань електронного урядування, представники Секретаріату Кабінету Міністрів України.

    Основні питання стосували взаємодії державних органів з громадянським суспільством, технологічні аспекти оприлюднення інформації, приклади успішного використання відкритих даних. Головним питання українських держслужбовців було “як переконати українських чиновників в доцільності відкриття даних”. Відповідь на це питання - потреба у розробці проектів на основі відкритих даних разом з бізнесом та громадськістю. Всього було продемонстровано 8 моделей державно-приватної взаємодіє на основі відкритих даних.

    Успішними проектами, які основані на цих моделях є climate.com, що дозволяє прогнозувати кліматичні зміни та широко використовується фермерами, та opencorporates.com, вебсайні на якому зібрана інформація про всі взаємодії великих корпорації з державними органами, від закупівель до лобізму.

    “Сьогодні в Україні я бачу надзвичайний потенціал та вирішальну роль, яку грає громадянське суспільство у формуванні екосистеми відкритих даних. Це беспрецендентна ситуація, яку державна машина має використати для свого власного оновлення та формування свіжих стратегій, особливо щодо відкритості інформації”,- зазначив пан Гассерт.

    “Коли в співробітників міністерств з’являються ідеї стартапів на основі відкритих даних прямо під час тренінгу, розумієш, що в уряді склався костяк ІТ-фахівців, які точно все розиміють і досягнуть великих результатів”,- підкреслив Денис Гурський.

    Open Data Clinic організовано ГО SocialBoost, проектом InnovaBridge, Державним агенством з елекронного урядування за підтримки Міжнародного Фонду “Відродження” та Швейцарського державного агентства співробітництва.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.