• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Останній бій УПА

    Опубликовано: 2015-08-19 13:48:55

     

    За сприянням ГО «Держави» 16 серпня на Львівщині був проведений фестиваль патріотичної пісні Української повстанської армії.

    У фестивалі взяли  участь близько пятнадцяти творчих гуртів зі Львова та області. Фестиваль зібрав близько тисячі учасників.

    Розпочався захід з молебня за воїнів УПА, Небесної  Сотні і АТО. Після завершення молебня, який відбувся в селі Басівка Пустомитівського району, учасники пішою ходою вирушили в ліс до криївки. Ця криївка збудована ще в 1915 році і до 1920 року була захистом українським збройних формувань, а під час другої світової війни криївку використовували вояки УПА.

    Фестиваль був присвячений 60-річчю останнього бою упівців на Львівщині, який відбувся в 1955р., тобто ще десять років після закінчення Другої світової  війни армія Бандери продовжувала виборювати незалежність України.

    В лісі біля криївки була змонтована сцена з лісового зрубу, по боках якої майоріли національні і бандерівські прапори.

    Важко відзначити когось одного з творчих гуртів, адже кожне їхнє слово було виражене в пісні сильніше, ніж ядерна зброя одвічного східного ворога України. Кращими серед кращих були гурти із села Неслухів Камянко-Буського району, села Оброшино Пустомитівського району та села Рясна Руська Яворівського району. Та особливо варто відзначити близький до професійного рівень гурту «Вишиванка» - гурту Львівської філармонії, керівником якого є Володимир Думич.

    Окрім пісень і віршів були виступи громадян, серце яких болить за долю України і за долю живих та мертвих її Героїв. Серед іншого прозвучала пропозиція про створення приватного фонду для небайдужих меценатів з усієї  України, мета якого - фінансування турне подібних гуртів на Сході та Півдні країни.

    Також звучала думка про те, що всі кажуть, що необхідно змінювати менталітет українця, але майже ніхто не каже, як саме його потрібно змінювати. Патріотичні пісні з глибинним національним корінням є одним з методів зміни внутрішньої культури українця Сходу і Півдня. Слово через пісню - це потужна зброя, яка допоможе і сучасним героям в зоні АТО.

    ГО «Держава» започатковує масові виїзди таких гуртів, а також веде переговори з меценатами міста Миколаїв, щоб профінансували десятиденний тур (а це двадцять концертів та двадцять міст і сіл!).

    Окрім цього, виконавці акцентували увагу на те, що бої УПА одночасно проти Гітлера і совєтської імперії зовсім не були марними. Саме їх героїчний дух сьогодні панує на Сході, куди за 60 років (через центр України та Небесну Сотню) пройшла свій важкий і тернистий шлях Українська національна ідея.

    Закінчувався цей велелюбний патріотичний захід словами «Слава Героям УПА, Слава Небесній Сотні, Слава воїнам АТО, Слава Україні!». Після чого разом з гуртом «Вишиванка» всі поклали руку на серце і виконали державний гімн України.

     

    Голова Львівського осередку                                                  І. Француз

    ГО «Держава»

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.