• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Механізму державно-приватного партнерства потрібне «нове дихання»

    Опубликовано: 2015-06-19 14:55:12

    В УСПП закликають депутатів активізувати роботу над законопроектом про державно-приватне партнерство, який нині перебуває у парламенті на другому читанні, адже мета і ціль цього документу – закласти зараз, в кризовий час, дієві рецепти модернізації країни, залучити фінансовий ресурс і нові технології, а відтак, і сприяти відродженню та осучасненню нашої економіки.

    «Зараз надзвичайно складна ситуація і з надходженням закордонних інвестицій в країну, і з можливостями держави інвестувати гроші в інфраструктурні проекти. Приміром, в Україну за січень-березень було вкладено прямих іноземних інвестицій лише 345,5 мільйонів доларів, але за той же період вилучено інвестицій 223 мільйони доларів. Для порівняння – у 2011 іноземні інвестори вклали в українську економіку 6,47 мільярдів доларів», – заявив Анатолій Кінах.

    Такий низький показник зацікавленості іноземних компаній у співпраці з Україною, в інвестуванні та розробці спільних проектів є наслідком слабкої державної інвестиційної політики, неефективного  державного управління, що ставить під велику загрозу виведення  промислового сектора країни з кризи, вважають експерти.

    «Зараз уряд намагається вирішити проблему хронічного браку коштів на модернізацію промисловості масовим розпродажем державного майна, в тому числі – стратегічних підприємств,  в той час як існує  перевірена у всьому світі альтернатива – державно-приватне партнерство, яке дає змогу без передачі у приватні руки цінних виробничих потужностей та стратегічних об’єктів залучати кошти інвесторів у їхній розвиток», – наголошує президент УСПП.

    З 2010 року в Україні вже діє Закон «Про державно-приватне партнерство», і хоча Мінекономрозвитку засвідчує позитивну статистику щодо наявності сотень проектів державно-приватного партнерства, насправді зараз успішно реалізується далеко не всі.

    «У чинному проекті є системні недоліки, які заважають його повноцінному застосуванню. Дуже зарегульована  сама процедура оформлення і  підготовки відповідної проектної документації.  Тому ми підтримуємо кардинальне оновлення цього закону. Завдяки поправкам, які пропонують автори законопроекту № 1058, вдасться зняти регуляторні бар’єри для розвитку державно-приватного партнерства, буде покращено інвестиційні умови, посилено гарантії для приватних інвесторів. Ділова спільнота закликає у якомога швидші терміни опрацювати та затвердити цей законопроект»,– зазначив президент УСПП.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.