• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Адміністративна реформа: крок уперед чи два назад?

    Опубликовано: 2015-06-18 13:27:04

    Зі стартом адміністративної реформи розширилося коло проблем, яких вона стосується і які неодмінно повинна вирішувати. Попри це, більше 50% людей під час соціологічного опитування зізналися, що до кінця не знають, як відбувається децентралізація і які зміни відбудуться за її результатами. Тож чи виграють від реформи самоврядування регіони? Відповіді на це та багато інших запитань шукали експерти й гості студії під час дванадцятого випуску ток-шоу на соціально-важливі теми "Дебати PRO".

    "Для чого потрібна реформа? Створити комфортне і безпечне середовище проживання людини в кожному селі, селищі, місті. Це – велика мета. Все решта – інструментарій. Тож коди йде мова про добровільне об’єднання селищ – це інструмент. Сьогодні немає етапу об’єднання, ніхто нікого нікуди не заганяє – сьогодні триває етап підготовки перспективних планів. Не перекроюватимуться регіони, не об’єднуватимуться населені пункти, тому що йде мова про об’єднання громад – сукупностей багатьох населених пунктів", - наполягав директор з питань науки та розвитку громадської організації "Інститут громадянського суспільства" Анатолій Ткачук.

    "Якщо такими темпами, як сьогодні, буде йти адміністративно-територіальна реформа – то це останній цвях у домовину українського села. Я по-іншому цю методику не назву. Поверніть громаді спроможність приймати рішення, щоб вони мали право вето – це не складно і не потребує грошей. Але тоді громада повірить у свої сили. Треба повернути людям повноваження на місця, а потім когось до когось приєднувати", - намагався проаналізувати хід реформи та її можливі наслідки народний депутат України Юрій Бублик.

    На фінальному етапі програми гості студії запропонували компромісні рішення проблеми: збільшити інформування людей, створити органи самоорганізації населення, готувати фахівців для роботи в органах місцевого самоврядування, створити можливості вирішення конфліктів безпосередньо на рівні міністерства, вивести рахунки місцевих громад із підпорядкування казначейству, запровадити механізм місцевих референдумів, почати реформи з адміністративно-територіального розмежування.

    Коли ж стоїть питання: чи виграють регіони, виграти можна лише граючи. То якою буде послідовність гри? Серед запропонованих аудиторією компромісів, експерти обрали найбільш прийнятні.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.