• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Радикальні кроки для реформи держуправління

    Опубликовано: 2015-06-18 08:51:39

    Міністерство фінансів планує до кінця року скоротити на 20% держапарат та за рахунок цього підвищити заробітну плату держслужбоцям. «Публічний аудит» називає ключові радикальні кроки, без яких вказана реформа буде абсолютно неефективною.
     
    «Розпочинати реформу державного управління необхідно зі скорочення штатів держслужбовців щонайменше вдвічі, а також повного, 100-відсоткового, оновлення кадрів. Після цього справді потрібно закріпити за працівниками високу заробітну плату, але лише тим, хто пройде жорсткий конкурсний відбір», – зазначає провідний фахівець «Публічного аудиту» Тараса Галайда.
     
    На його переконання, всіх теперішніх працівників необхідно вивести позаштат, попередити про звільнення та дати можливість взяти участь у конкурсному відборі на рівні з іншими кандидатами. «Важливо створити рівні умови працевлаштування на державну службу з високою зарплатнею для всіх охочих, а не лише для тих, хто вже обіймає свої посади. Інакше суттєве підвищення заробітних плат «забетонує» сьогоднішні штати, а справді талановитим людям буде закрита дорога на державну службу через відсутність вакантних посад», – стверджує аудитор.
     
    За його словами, нині до штатів державних організацій є великі питання, оскільки високваліфіковані кадри переважно акумульовані в комерційних структурах, де вони отримують справді гідну заробітну плату. А кваліфікація держслужбовців часто еквівалентна рівню їх теперішньої заробітної плати. «Тому анонсоване підвищення зарплатні працівникам державної сфери до 1000-1500 євро суттєво посилить конкуренцію між можливими претендентами, і цим не можна не скористатися», – стверджує спеціаліст.
     
    Разом з тим він вказує, що анонсований рівень зарплатні може й не вирішити проблем корупції в сфері державного апарату. «Державні службовці які мають налагоджені, працюючі корупційні схеми не відмовляться від них за будь-якої зарплатні: навіщо це робити, коли схема напрацьована та робоча?».
     
    Як резюмує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб, викорінити корупцію в секторі допоможуть лише комплексні рішення: суттєве підвищення заробітної плати, повне перезавантаження кадрів та скорочення штатних посад на 50 %, – що дадуть можливість за результатами строгого конкурсного відбору сформувати апарат державного управління з найпродуктивніших фахівців.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.