• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Європейська підтримка українського бізнесу потребує вдосконалення

    Опубликовано: 2015-05-25 15:51:39

    Зусилля Європейського союзу  на підтримку програм розвитку малого та середнього бізнесу в Україні варто  спрямувати у більш практичне русло,  а саму систему надання фінансової підтримки вдосконалити. Про це за результатами участі у ІІІ бізнес-форумі Східного Партнерства, який днями відбувся у Ризі в рамках Саміту Східного Партнерства, заявив президент УСПП Анатолій Кінах.

    «Європа надає величезну, у тому числі кредитну і грантову, підтримку українському бізнесу, щонайперше, малому і середньому, однак цілком очевидно, що ефект від такої підтримки на кінцевому етапі виявляється незначним. На жаль, відстань від допомоги до її адресату є дуже великою: в програмах беруть участь  треті особи,  кошти осідають в банках тощо.  Відтак, допомога для бізнесменів-початківців, представників малого та середнього бізнесу є мінімальною», – вважає  Анатолій Кінах.

    Президент УСПП нагадав, що в рамках багатомільярдного Пакету підтримки Україні, підготовленого Європейською комісією в 2014 році, близько 370 мільйонів євро грантових коштів, це близько 3% від загальної суми, було передбачено саме на підтримку нашого малого і середнього бізнесу, проте жоден євро не був витрачений без участі посередників, а всі гранти передбачають обов’язковою умовою взяття кредитів в установи-посередника. Друга ж частина грантів спрямовується на створення центрів консультаційної допомоги, гармонізацію законодавства тощо.

    «Цілком очевидно, що у всіх цих випадках фінансова підтримка не надходить безпосередньо нашому приватному сектору, а заявлені програми мають незначний ефект.  Через це реальні потреби бізнесу, як, приміром, отримання стартового капіталу, губляться на задньому тлі, хоча саме від їх вирішення залежить, чи буде існувати цей бізнес взагалі. Це консолідована думка всієї української ділової спільноти – ми наполягаємо на перегляді та вдосконаленні програм підтримки українського бізнесу», – наголосив президент УСПП.

    Анатолій Кінах наголосив, що на даному етапі найбільш ефективним інструментом вдосконалення співпраці стало б подальше залучення представників громадянського   суспільства та бізнес-асоціацій до  спільних процесів, до формату Східного Партнерства щодо програм, які стосуються підтримки малого та середнього бізнесу.

     Ділова громадськість звернулася до учасників бізнес-форуму, керівництва ЄС, ЄП та ЄК з закликом посилити контроль за ефективністю використання коштів, наданих в рамках підтримки і розвитку українського малого і середнього бізнесу, вдосконалити та спростити механізми отримання такої допомоги. Висновки, зауваження та побажання з цього питання учасники форуму виклали окремим документом, який було внесено окремим підпунктом до Підсумкової декларації Ризького саміту Східного партнерства, наголосив А.Кінах. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.