• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У проекті Трудового кодексу передбачені додаткові гарантії для мобілізованих, вагітних, матерів дітей-інвалідів та збільшена тривалість відпустки, - Людмила Денісова

    Опубликовано: 2015-05-21 07:57:26

    Сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано доопрацьований проект Трудового кодексу України (реєстр. № 1658). Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення на своєму засіданні розглянув його та рекомендував Парламенту прийняти за основу.

    Як зазначила один із розробників проекту Трудового кодексу, Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова, після опрацювання робочою групою до нього включені прогресивні положення, які забезпечать захист прав працівників.

    «У доопрацьованому проекті Трудового кодексу визначено основні принципи правового регулювання трудових відносин», - підкреслили Людмила Денісова.

    Зокрема, збільшено тривалість щорічної основної відпустки з 24 до 28 днів; прописано порядок оприлюднення державними органами норм законодавства про працю; конкретизовано поняття сторін та суб’єктів трудових відносин.

    За словами Голови Комітету Парламенту, в оновленому проекті виписано поняття трудових відносин; встановлено порядок прийняття працівника на роботу за рішенням суду.

    «Вперше у проекті Трудового кодексу визначено поняття «робоче місце», а також питання правонаступництва у трудовому законодавстві у разі злиття або поділу юридичної особи», - зазначила Людмила Денісова.

    Окрім того, у ньому прописано право на репатріацію та передбачено умови припинення трудових відносин за умови настання надзвичайних обставин (стихійного лиха, воєнних дій, тощо).

    У проекті Трудового кодексу передбачено додаткові гарантії для вагітних жінок: «Зокрема, за ними зберігається середній заробіток за час проходження медичного огляду пов’язаного з вагітністю», - зазначила Голова профільного Комітету.

    Також не вестиметься облік робочого часу для працівників, які планують свій робочий час самостійно.

    За словами Людмили Денісової, у проекті Трудового кодексу виписано характеристики умов праці, зокрема, ті, які відносяться до шкідливих та небезпечних, особливого та роз’їзного характеру праці, легкої праці неповнолітніх та ін.

    «Дуже важливо, що осучаснено положення, зміни до яких вносилися протягом останнього року – це гарантії для мобілізованих, відпустки матерям дітей інвалідів підгрупи А І підгрупи», - наголосила Людмила Денісова.

    Окрім того, з проекту прибрано корупційну складову в частині визначенні цивільно-правових або трудових відносин (зокрема, таким правом наділятимуться лише суди).

    «Ми розробили такий Трудовий кодекс, який орієнтується на Європейську соціальну хартію, яку ратифікувала наша держава, на Декларацію прав людини, Міжнародний пакт про економічні, соціальні, культурні права і Конвенцію Міжнародної організації праці», - підсумувала Голова Комітету.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.