• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Визначені десять кращих старапів для міста

    Опубликовано: 2015-05-13 13:40:42

    Вчора, 12 травня 2015 року, відбулася сесія журі конкурсу на кращий міський стартап-2015 м. Києва «Best Urban Social Startup», на якій була визначена десятка фіналістів. Організатор конкурсу – Фестиваль проектів міського розвитку «PRO місто». Співорганізатор – громадянська платформа «SocialBoost». Генеральний партнер – громадська організація «Інститут енергоефективності України» (ІЕЕ). Партнер – платформа соціальних інновацій «Велика ідея».

    Подача проектів на конкурс тривала з 3 квітня до 10 травня 2015 року. Усього було отримано 162 проекти, які знаходяться у відкритому доступі на сайті promisto.socialboost.com.ua. Згідно з умовами конкурсу, професійне журі, до якого увійшли відомі архітектори, урбаністи, представники ІТ-бізнесу та громадські діячі, обрали десятку фіналістів. Саме вони представлять свої проекти 31 травня 2015 року на фестивалі «PRO місто». За результатами цих презентацій буде визначений переможець, який отримає 200 тис. грн. від спонсорів на реалізацію своєї ідеї.

    Обираючи найкращі десять проектів, члени журі керувалися декількома критеріями оцінки – проект мав сприяти позитивним змінам у міському середовищі, «виховувати» більш відповідальне ставлення громадян до міста, пропонувати інноваційне рішення актуальної проблеми, містити ІТ-складову, бути реалістичним тощо.

    До десятки увійшли проекти, які стосуються практично всіх аспектів життя у великому місті:

    Проект Ганни Астаулової-Ілльницької «Карта безпечного міста для дітей» передбачає створення громадянами інтерактивної карти Києва, де будуть позначені як небезпечні, так і комфортні місця перебування батьків з дітьми.
    Також мапу, але цього разу екологічну пропонує створити Олександр Іванов. Його проект «ЕкоМапа» - це безкоштовний мобільний додаток, який визначить ваше місцезнаходження та вкаже найближчий пункт прийому використаних батарейок, люмінесцентних ламп, термометрів та вторинної сировини. Карта буде доповнюватися самими користувачами.
    Міжнародний архітектурний фестиваль CANactions спільно з Європейською географічною асоціацією EGEA пропонують проект спільного картографування позитивних місць Києва. Використавши спеціальний мобільний додаток або через сайт проекту, усі бажаючі зможуть відмітити на карті свої улюблені місця. Автори переконані: маючи такі знання про Київ, мешканці активніше долучатимуться до його розвитку.
    Андрій Захарко планує об’єднати громадські та культурні ініціативи в рамках проекту «Мистецька інтервенція в простір Києва». Інтегрувавши сучасне мистецтво в урбаністичний ландшафт, учасники проекту зможуть перетворити депресивні райони міста на своєрідний музей.
    Автор проекту «Yourtree» Кирило Виноградов пропонує створити краудінгову платформу для озеленення міста. Кияни зможуть відзначити на інтерактивній карті місця, де мали б рости дерева, а інші громадяни, у тому числі гості міста та меценати – профінансувати посадку дерев у цих місцях.
    Чи можуть сусіди багатоповерхівок зі спальних районів стати добрими сусідами? Автори проекту «connectable» з громадської організації «МістоДія» впевнені, що так. Їх ідея – це проведення дворових фестивалів, де мешканці зможуть збиратися за одним столом з ігровими та освітніми активностями. А подружаться сусіди ще раніше – спільно готуючи програму такого фестивалю.
    Ще один проект – «HappyNeighbour» – присвячений налагодженню соціальних зв’язків у «ближньому колі». Альона Дєньга та її колеги з ініціативної групи пропонують мешканцям одного двору, кварталу чи району відшукати однодумців за допомогою інтерактивної карти. А потім – об’єднатися для прибирання території, ремонту під’їзду чи дитячого майданчику.
    Проект «Empty Place» за авторством Саші Ткаченко і Тані Вовк також передбачає створення інформаційного ресурсу – він допоможе зв’язатися власникам тимчасово порожніх приміщень та молодим підприємцям, стартаперам, художникам і культурним організаціям, які шукають тимчасове місце для роботи, виставок або репетицій. Власник зекономить кошти на утриманні приміщення та певну промоцію, а місто – це один креативний осередок.
    Проект Гранкіної Олени та її співавторів під назвою «Оціум-бібіліотека» націлений на осучаснення бібліотечної системи Києва. Автори розраховують , що на основі якісного публічного простору, якими стануть бібліотеки, відбудеться єднання спільноти мешканців району чи прилеглої території.
    Випускники КПІ, інженери Олександр Семенюта та Сергій Лишавський хочуть обладнати київські парки «Слухняними Вуличними Ліхтарями» - кожен, хто користується смартфоном, зможе створити навколо себе світло бажаного кольору та яскравості, яке передаватиметься від одного ліхтаря до іншого вздовж всього маршруту. Це – не тільки красиво, але й економно. Наприклад, у Лос-Анджелесі подібна система дозволяє економити до 70% електроенергії.
    Докладніше про проекти ви можете дізнатися на сайті promisto.socialboost.com.ua

    Нагадаємо, що фестиваль міських проектів «PRO місто» відбудеться 29-31 травня 2015 року у парку ім. О.С. Пушкіна. Він проходитиме за підтримки Київського міського голови. Організатором є Департамент містобудування та архітектури КМДА, а співорганізатором – громадська організація «Це наш Київ».

    Прес-служба Департаменту містобудування та архітектури

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.