• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Модернізація сфери ЖКХ є обов’язковою у разі підняття тарифів

    Опубликовано: 2015-04-28 08:23:01

    Підняття тарифів на енергоносії та житлово-комунальні послуги має супроводжуватися цілим комплексом робіт з реформування житлово-комунальної сфери, приведення якості надання ЖК послуг відповідно до їх вартості, а також найшвидшого впровадження енергоефективних технологій у цій сфері. Про це йдеться у Антикризовій програмі спільний дій влади і бізнесу, яку промисловці, підприємці та громадські активісти, які є членами Антикризової ради громадських організацій України ухвалили та спрямували на розгляд керівництву держави з вимогою негайно розглянути та включити до своєї програми дій.

    «Новітні технології дали б змогу українцям значно заощаджувати на послугах ЖКГ, не накопичувати борги перед постачальниками цих послуг. Однак, натомість в Україні енергоефективні програми гальмуються, громадяни витрачають на сплату комунальних послуг все більші суми. А зважаючи на подальше знецінення національної валюти, зростання цін і тарифів та заборгованості з виплати заробітної плати, можна передбачити, що борги за послуги ЖКГ зростатимуть далі. Тобто, і сама галузь занепадатиме і українці біднішатимуть», - попередив президент УСПП Анатолій Кінах.

    За станом на кінець лютого 2015 року заборгованість населення за оплату комунальних послуги склала  майже 13,27 млрд. грн., при цьому за січень-лютий зросла на майже 865 мільйонів, а це майже на 7%. Уряд сподівається пом’якшити тарифний удар субсидіями. Однак держава має започаткувати  дієві програми  модернізації систем водо-, електро- і теплопостачання, впровадження енергоощадних технологій, з утеплення будинків та кредитування фізосіб і підприємств, які мають намір перейти на більш енергоощадні технології.

     «Вкрай необхідно проаналізувати всі складові цих тарифів, виявити і виключити з них  непрофільні, ліквідувати місця втрат у самих мережах – оновити застарілі системи транспортування тепло і водопостачання, замінити неефективні системи опалення. Згідно з останніми даними державної статистики протяжність зношених та аварійних водопровідних мереж на кінець 2014-го року склала 49 тисяч 129 кілометрів, а це більше третини від загальної кількості шляхів! Протяжність же зношених і аварійних теплових і парових мереж на кінець року склала майже 5 тисяч кілометрів – це 18% від їх загальної протяжності. Зрозуміло, що всі втрати у цих старих мережах підприємство переносить на споживачів, що є неприйнятним», - зауважує президент УСПП.

    Сама методика тарифоутворення має стати прозорою та зрозумілою, обґрунтованою, щоб споживач розумів, за що він платить,  бачив готовність надавачів послуг зробити їх дійсно ефективними і якісними.

    Для ефективної модернізації сфери житлово-комунальних послуг необхідно задіяти механізми державно-приватного партнерства, звернутися по допомогу міжнародних спонсорів, на державному рівні має впроваджуватися програма з   заміщення природного газу іншими, менш дефіцитними джерелами палива та енергії, в тому числі відновлювальними та альтернативними джерелами, наголошують фахівці.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.