• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УКБС-ВРУ-Президенту України: нестабільні податкові закони погіршують умови бізнесу

    Опубликовано: 2015-03-20 13:28:26

    Прийняття неякісних податкових законів та їх поспішне введення завдає непоправної шкоди економіці. Невиважена податкова політика унеможливлює створення в Україні нормальних цивілізованих умов для розвитку бізнесу, залучення інвестицій та детінізації економіки. Про це зазначає Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз».
    Для належного функціонування бізнесу та економіки країни найголовніше – це забезпечити стабільність податкового законодавства та зменшити витрати бізнесу на адміністрування податку, як того вимагає ст. 4 Податкового кодексу України.
    Але останні рішення Парламенту в рамках оголошеної податкової реформи не лише не вирішують вказаних проблем, а навпаки, погіршують ситуацію, оскільки збільшують витрати бізнесу на сплату податків Державі.
    Наприклад, тільки виконання вимоги про обов’язкове застосування РРО при валютно-обмінних операціях і прийманні готівки для переказу (Закон № 71 від 28.12.14) обійдеться державі та бізнесу в декілька мільярдів неефективних витрат лише для того, щоб фіскали дублювали функції регулятора з контролю за валютними операціями. Саме тому наразі профільні комітети ВРУ опрацьовують з Нацбанком та Мінфіном питання щодо скасування цієї норми.
    Або ж прийнята Парламентом з голосу поправка до ПКУ, якою раптово (вже на наступний день після оприлюднення Закону №211 від 02.03.15) введений 1,5%-вий військовий збір на операції фізосіб з валютними цінностями – конвертація валютних переказів, валютообмінні операції та операції з банківськими металами. Оскільки ці операції здійснюють усі банки та небанківські фінустанови, то новації змусили суб’єктів фінринку терміново призупинити діяльність за зазначеними операціями для адаптації до змін. Внаслідок чого вони зазнали додаткових витрат. Що завадило поверненню «з-під матраців» валюти в економіку країни та лише стимулювало  розквіт «чорного» ринку. Таке термінове впровадження законодавчої норми, яка змінила порядок оподаткування в багатьох сферах нашої держави, експерти УКБС вважають невиправданим та невиваженим.
    Крім того, дані зміни  до ПКУ призвели до множинного тлумачення податкових норм та визначення об’єкту оподаткування на власний розсуд . Так, п.161 Податкового кодексу (до 13.03.2015) було чітко встановлено, що об’єктом оподаткування військовим збором є доходи фізосіб, визначені ст.163 ПКУ – зарплата, виплати за цивільно-правовими договорами, доходи від продажу об'єктів майнових і немайнових прав тощо, з яких стягується ПДФО. А окремі доходи фізосіб, у т.ч. з операцій з валютними цінностями, не оподатковувались ні ПДФО, ні військовим збором (вичерпний перелік визначений ст. 165 ПКУ).
    «Раптові зміни, внесені Законом № 211 до ст. 165 ПКУ, та відсутність необхідних податкових роз’яснень спричинили неоднакове розуміння норм Закону щодо операцій з валютними цінностями, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Прийняття невиважених норм не тільки погіршує умови ведення бізнесу та ускладнює ситуацію на фінансовому ринку, а й підриває довіру населення до банківської системи та провокує збільшення частки тіньового ринку валютообмінних операцій». 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.