• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Тільки субсидіями вирішити проблему зростання тарифів ЖКГ неможливо

    Опубликовано: 2015-03-13 11:45:24

    У разі значного підвищення вартості житлово-комунальних тарифів державні  субсидії, безумовно, допоможуть найбіднішим, однак не вирішать надзвичайну соціальну проблему в цілому. Відтак Кабінет міністрів має у терміновому порядку розробити і почати реалізовувати масштабні  програми, які матимуть на меті підвищення енергоефективності та ощадності як у домогосподарствах,  так і на підприємствах з виробництва комунальних послуг, заявили в Українському союзі промисловців і підприємців.

    «Одночасно з підвищенням вартості ЖКП треба чесно і відверто проаналізувати всі складові цих тарифів, виявити і виключити з них  непрофільні, зазначити і ліквідувати місця втрат у самих мережах – оновити застарілі системи транспортування тепло і водопостачання, замінити неефективні системи опалення і т.п. Потребує оновлення сама методика тарифоутворення, оскільки вона не враховує нинішні зміни клімату в Україні в бік потепління», - переконаний  президент УСПП  Анатолій Кінах.

    Для зменшення соціальної напруги, яка обов’язково виникне у суспільстві після різкого подорожчання вартості комунальних послуг, держава має зробити все можливе, щоб засвідчити громадянам готовність зробити послуги ЖКГ дійсно ефективними і якісними. Задля фінансування таких програм необхідно задіяти механізми державно-приватного партнерства, звернутися по допомогу міжнародних спонсорів, наголосив президент УСПП.

    «Зараз у складовій тарифів на теплову енергію найбільш питома вага – це вартість природного газу для її виробництва, вона становить 60% від тарифу. Водночас, фахівці УСПП з комісії щодо енергоефективності неодноразово наголошували на тому, що Україна має величезний потенціал для заміщення газу іншими видами палива. Комісія розробила  рекомендації з питання активізації впровадження енергетичного менеджменту в промисловості та житлово-комунальному секторі, підвищення ефективності використання природного газу в котлах, скорочення  втрат у теплових мережах, аудиту теплових характеристик будівель та споруд, підключених до цих мереж», – наполягає А.Кінах.

    На думку президента УСПП, компанії-надавачі послуг теплопостачання, електропостачання, водопостачання, газопостачання  повинні розробити і оприлюднити програми з модернізації своїх потужностей та систематично звітувати про їх виконання. Також на державному рівні має впроваджуватися програма з   заміщення природного газу іншими, менш дефіцитними джерелами палива та енергії, в тому числі відновлювальними та альтернативними джерелами.

    «Наразі ми бачимо, що уряд намагається пом’якшити тарифний удар обіцянками надати субсидії населенню. Однак держава має започаткувати  дієві програми  модернізації систем водо-, електро- і теплопостачання, впровадження енергоощадних технологій, програми з утеплення будинків та кредитування фізосіб і підприємств, які мають намір перейти на більш енергоощадні технології», – наголосив президент УСПП.

    Зараз в Україні існує величезна кількість законів і постанов про стимулювання енергозбереження – податкові пільги, пільгові кредити, погашення кредитної ставки тощо,  однак, жоден з них не працює на повну потужність, констатує А.Кінах. На його думку, проблему надвисоких тарифів варто почати вирішувати саме  з  програм реформування системи ЖКГ, глибинної модернізації компаній-надавачів послуг, створення сучасної системи адресного соціального захисту.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.