• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Російські реактори небезпечні, особливо старі

    Опубликовано: 2015-03-11 13:47:21

    Рішення про продовження терміну роботи старих радянських реакторів контролюючі органи приймають на основі неповної інформації та неякісних звітів. Так, згідно дослідження Національного екологічного центру України (НЕЦУ), рішення про продовження терміну експлуатації енергоблоку №1 Южно-Української АЕС на 10 років було передчасним та необґрунтованим, а робота енергоблоку в понадпроектний термін може бути небезпечною.

    Директор ТОВ «Експертний центр» Вячеслав Попов на замовлення НЕЦУ провів аналіз звіту НАЕК «Енергоатом» про стан корпусу реактора №1 Южно-Української АЕС, на підставі якого 2 грудня 2013 року було прийнято рішення про продовження його експуатації.

    «Звіт «Енергоатома», на базі якого Державна інспекція ядерного регулювання приймає рішення про продовження роботи реактора, недостатньо пропрацьований і розроблений з грубими порушеннями вимог норм міцності. Крім того, оцінка та прогноз технічного стану корпусу реактора були проведені не належним чином та не в повному обсязі», – йдеться у дослідженні.

    Тетяна Вербицька, експерт НЕЦУ, наголосила, що висновки експертизи ядерної та радіаційної безпеки звіту «Енергоатому» сформульовані досить м’яко та оптимістично: «У питаннях ядерної енергетики необхідно застосовувати консервативний підхід, тобто враховувати найгірший із можливих сценаріїв розвитку подій. Натомість, ні у звіті «Енергоатома», ні у звіті експертизи ядерної та радіаційної безпеки до цього методу не вдалися».

    В Україні вже продовжили роботу трьох реакторів, а ще дев’ять енергоблоків вичерпають свій ресурс до 2020 року. «В цьому році перед Державною інспекцією ядерного регулювання України знову постане питання про продовження роботи двох чергових реакторів. Беручи до уваги те, як приймалося рішення про продовження енергоблоку №1 ЮУ АЕС, можна очікувати, що рішення про подальшу роботу інших енергоблоків також буде прийматися на основі неповних даних та розрахунків, які не завжди відповідають дійсності» – вважає Тетяна Вербицька.

    Через те, що наразі технічний стан енергоблоку №1 Южно-Української АЕС невизначений, а його робота може бути небезпечною, НЕЦУ вимагає від ДП НАЕК «Енергоатом» та Держатомрегулювання України проведення незалежної оцінки та експертизи ядерної та радіаційної безпеки технічного стану енергоблоку №1 ЮУ АЕС із залученням європейських фахівців.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.