• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Треба самим формувати можливості власного виживання

    Опубликовано: 2015-02-02 08:47:35

    Щоб дати старт модернізації українського виробництва, переорієнтувати його на сучасні, нові потреби,  вистачило б і кількох  місяців, головне, щоб у керівництва країни були напрацьовані чіткі програми з фінансуванням і відповідним замовленням. Потрібне також розуміння – уникнути вирішення цієї проблеми не вдасться, так само, як і відкласти у часі, заявив в ефірі телеканалу «Рада» президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

    «Це треба робити дуже швидко. Наприклад, у   транспортній сфері  – це місяць-два. У нас є такі потужності,  як Крюківський вагонобудівний завод, «Азовмаш», «Дніпровагонмаш» –  всі вони втратили свої основні ринки збуту, в першу чергу – в Російській Федерації. Держава повинна сформувати сприятливі умови для диверсифікації експорту – задіяти механізми протекціонізму, страхування ризиків, як це робиться в усьому світі.  Потрібно працювати і над переорієнтацією продукції цих підприємства на потреби внутрішнього ринку. Наприклад, в «Укрзалізниці» зношеність пасажирських вагонів  – 82%, а рухомого складу – 60-70%,  тобто існують величезні потреби у модернізації власних транспортних засобів.  Нашим підприємствам  під силу виконати таке замовлення», - вважає А.Кінах.

    Головне, каже він, для подібної переорієнтації виробництва мають бути розроблені серйозні державні програми – з виділенням під них ресурсу та розумінням, що цей період активізації на внутрішньому ринку треба використати і як поштовх для активізації діяльності на ринках зовнішніх.

    Локомотивом розвитку економіки в умовах війни стає  саме оборонна промисловість,  і Україна тут не виключення, наголосив А.Кінах. «Попит на цю продукцію зростає, нам необхідно захищати свою державу. Відтак уряд має розробити програму державного оборонного замовлення, тим паче, що гроші на це виділено – у бюджеті на 2015 рік передбачено значне збільшення видатків на оборонний сектор, включаючи замовлення спецтехніки і зброї. Нажаль, зараз немає чітких сигналів про те, що державна політика у цьому напрямку здійснюється системно», – зазначив президент УСПП.

    На його думку, у часи воєнних загроз весь державний апарат повинен працювати як єдиний механізм, маючи єдину мету – захист національних інтересів та зміцнення безпеки. До найвищого рівня має бути піднята персональна відповідальність чиновників за їхню роботу. Однак наразі такої мобілізації потенціалу і ресурсів в Україні не відбувається, вважає громадський діяч.

    «Головне, що треба раз і назавжди усвідомити, що головний вихід – не в черговому транші МВФ (хоча, безумовно, і він потрібен за даних умов), але активізація власного внутрішнього ринку, оновлення промисловості, імпортозаміщення, локалізація виробництва, підтримка підприємництва, як джерела створення робочих місць. Не треба ходити по світу з простягнутою рукою і скаржитися на свої біди, треба працювати, самим формувати можливості власного виживання – формувати нове бізнесове та інвестиційне середовище», – заявив Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.