• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Підприємці вимагають скасувати додатковий імпортний збір

    Опубликовано: 2015-01-28 13:49:09

    Представники промислово-підприємницького середовища обурені намірами уряду та парламенту наповнювати держбюджет за рахунок збільшення фіскального тиску на бізнес та громадян. Яскравим прикладом цього є ухвалення  закону  «Про заходи стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року» № 73-VIII від 28.12.2014 р., яким передбачається встановлення додаткового імпортного збору в розмірі 5 і 10% на товари, що ввозяться до України, заявили в Українському союзі промисловців і підприємців.

     «Подібні рішення уряд та ВРУ ухвалюють без ґрунтовного аналізу наслідків впровадження цих норм та діалогу із громадськістю. Підприємці неодноразово наголошували на тому, що встановлення додаткового імпортного збору порушує ряд норм Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, інших домовленостей з ЄС та країнам-членами СОТ,  загрожує скасуванням пільгового торгівельного режиму з ЄС. Через цю ініціативу уряду виникають ризики відновлення ввізного мита для українських товарів, що експортуються до Євросоюзу, що також може спричинити порушення ділових  зв’язків між українськими та європейськими підприємцями», – вважає президент УСПП Анатолій Кінах.

    Крім цього, уряд, запропонувавши ввести додатковий імпортний збір, проігнорував той факт, що більш вітчизняних сфер  промисловості є залежними від критичного імпорту сировини, матеріалів та комплектуючих, що не виробляються в Україні.  Відтак, українські товаровиробники будуть змушені закласти витрати на цей збір у ціну свого товару, що призведе до зниження конкурентоспроможності вітчизняної продукції і на внутрішньому, і на міжнародному ринку.

    «Набуття чинності даного закону вдарить, в першу чергу, по найбільш імпортозалежних галузях – машинобудівній (автомобілебудуванню, авіабудуванню, приладобудуванню), енергетичній та легкій промисловості. І це в той час, коли  в умовах девальвації, зниження ділової активності в країні, спаду промисловості і зубожіння населення уряд мав би дбати про підвищення привабливості вітчизняної продукції хоча б для внутрішніх споживачів. Такий підхід є антипідприємницьким та антидержавницьким», – зауважив А.Кінах.

    На думку представників Антикризової ради громадських організацій,  яка створена при УСПП задля протистояння економічній кризі,  урядовці мають розробити і внести до Верховної Ради України законопроект  «Про імпортозаміщення». В ньому на правовому рівні має бути  закріплена сукупність заходів і джерел фінансування,  спрямованих на підтримку і розвиток вітчизняних підприємств, продукція яких спроможна конкурувати із імпортною.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.