• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Олійники остерігаються надмірного вивезення сировини за кордон

    Опубликовано: 2015-01-28 13:38:16

    Для України є стратегічним завданням  поступово зміцнити  експорт продукції з високою доданою вартістю,  наростити обсяги продажів своєї продукції за кордон,  активно освоювати нові ринки, що в умовах несприятливої соціально-економічної ситуації відіграє  позитивну роль у забезпеченні економічного розвиту, зростанні валютних надходжень,  зниженні соціальної напруги, вважають в УСПП.

    «Зараз затребувана і широко представлена на зовнішньому ринку продукція сільськогосподарської галузі – олійно-жирова. Ми посідаємо провідне місце у світі з експорту соняшникової олії. Досягти таких високих результатів виробники змогли завдяки дії вивізного мита на насіння соняшнику, запровадженого ще у 1999 році. Однак зараз ситуація може змінитися», – попереджає президент УСПП Анатолій Кінах, маючи на увазі проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур" №1837 від 26.01.2015.

    Президент УСПП пояснює, що з часу запровадження вивізного мита на соняшникове насіння виробнича потужність підприємств, що займаються виробництвом олійно-жирової продукції,  зросла з 2,5 млн тонн у 1998 році до 14,5 млн тонн у 2014 році, а використання виробничих потужностей за цей період збільшилось з 30% до 80 %. Очікується, що до 2015 року потужності з переробки олійних культур перевищать 15 млн тонн на рік і матимуть тенденцію до подальшого нарощування як за рахунок будівництва нових підприємств, так через  модернізацію та реконструкцію діючих. Однак нещодавно в Верховній Раді України було зареєстровано законопроект, що передбачає ліквідацію експортного мита на насіння соняшнику.

    «Норма даного законопроекту стане причиною нарощуванню експорту сільськогосподарської сировини, зокрема і соняшникового насіння, що  автоматично знизить потенціал обсягів виробництва і експорту продукції, олійно-жирової продукції у тому числі. Члени Антикризової ради громадських організацій стурбовані законодавчими ініціативами, які можуть спричинити спад у такій перспективній галузі», – заявив А.Кінах.

     Таким чином буде здійснено крок назад, до перетворення нашої держави на сировинний придаток світу, в той час, коли ми маємо необхідні виробничі потужності для переробки власної сировини і виробництва продукції із створенням доданої вартості. Відтак, Антикризова рада громадських організацій України закликає Верховну Раду України не скасовувати мито на вивезення соняшнику, заявив президент УСПП.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.