• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ФРУ: Реальна заборгованість держави перед бізнесом вже перевищила 90 млрд. грн.

    Опубликовано: 2015-01-26 08:51:43

    Федерація роботодавців України заявляє, що реальна заборгованість держави перед бізнесом за два місяці зросла на 1,8 млрд. гривень (2%) до 90,5 млрд. грн. По суті, це сума, на яку сьогодні бізнес кредитує державний бюджет.
    Станом на 1 січня 2015 року офіційна цифра заборгованості держави з відшкодування ПДВ на поточні рахунки склала 19,3 млрд. грн. За 2014 рік ця сума збільшилася на 4,4 млрд. грн. і це при тому, що 6,8 млрд. грн. держава відшкодувала бізнесу ПДВ-облігаціями. Це також борг, термін відшкодування якого, фактично, перенесений у часі. Таким чиномзаборгованість за рік збільшилася на 11,2 млрд. грн. і перевищила вже 26 млрд. грн.Cума колосальна для підприємств, які не тільки позбавлені обігових коштів, а й вимушені вже скорочувати робочі місця. Навіть ті підприємства, які мають безперервний цикл виробництва, починають хоча б частково зупинятисвої виробничі лінії.
    В ФРУ також зазначають, що ПДВ, заявлений до відшкодування в рахунок майбутніх платежів на початок поточного року склав – 14,7 млрд. грн.Перевищення податкового кредиту над зобов’язаннями становить 14,2 млрд. грн., збільшившись з початку 2014 року на 6,5 млрд. грн. Переплати до держбюджету складають 35,5 млрд. грн., збільшившись з початку року на 8,5 млрд. грн.
    З грудня 2014 року відшкодуванняподатку на додану вартістьвзагалі майже заблоковано. Зокрема, у груднібуло відшкодовано лише 1,2 млрд. грн. при запланованих 4,9 млрд. грн. – інформують в ФРУ. Не відбувалося відшкодування навіть тим підприємствам, які згідно із законодавствомвідповідаютьвсім необхідним вимогам, щопред’являються для автоматичного відшкодування податку на додану вартість. Ситуація продовжується, і вже у січні 2015 року підприємства, які потрапили до реєстру на автоматичне відшкодування ПДВ, виключаються з нього після певних дзвінків із Києва. Всі прекрасно розуміють, що не буде ніякого відшкодування, якщо ти не потрапив у “коло своїх”.
    Ще однією значною проблемою в Федерації роботодавців України називають повну закритість з боку Державної фіскальної служби. Узагальнена інформація по заборгованості з ПДВ є суспільно значимою і не має жодного грифу обмеженого доступу. Але попри всі обіцянки керівництва ДФС стати “відкритими”, відомствопослідовно продовжує приховувати цю інформацію. Більше того, у самій системі ДФС прийнята низка заходів для того, аби не допустити витоку цих даних у відкритий доступ. У свою чергу підприємства, крім неможливості отримати правдиву інформацію, позбавлені будь-якої можливості повернути ПДВ, навіть за рішенням суду, адже ті просто не виконуються.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.