• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Нові законодавчі ініціативи з приєднання до Міжнародного кримінального суду – шанс для справедливості в Україні

    Опубликовано: 2015-01-16 08:51:01

    Народні депутати повинні підтримати ініціативу збору підписів та якнайшвидшої реєстрації законопроекту по внесенню змін до Конституції України, який дозволить Україні ратифікувати Римський статут та стати членом Міжнародного кримінального суду, заявили сьогодні на прес-конференції у Києві правозахисні організації, серед яких Amnesty International, Євромайдан SOS та Центр Громадянських Свобод.

    “Ратифікувавши Римський статут та приєднавшись до Міжнародного кримінального суду, Україна виконає свої міжнародні зобов’язання з прав людини та зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. А перспектива притягнення винних до відповідальності у Гаазі стане стримуючим фактором для недопущення воєнних злочинів і злочинів проти людяності у майбутньому”, -- сказала Тетяна МАЗУР, директор представництва Amnesty International в Україні. 

    “Проте приєднання до МКС в жодному разі не звільнятиме Україну від розслідування порушень законів війни на сході, де триває міжнародний збройний конфлікт. Покарання винних є невід’ємною частиною вирішення будь-якого конфлікту”.

    Минулого місяця народний депутат Віталій КУПРІЙ розпочав збір підписів для реєстрації законопроекту про внесення змін до Конституції України для ратифікації Римського статуту.

    Законопроект передбачає доповнення статті 124 Конституції України положенням про те, що «Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах Римського статуту Міжнародного кримінального суду».

    У минулому скликанні парламенту з аналогічною ініціативою виступав народний депутат Юрій ДЕРЕВ’ЯНКО.

    Римський статут Міжнародного кримінального суду, установчий документ цього органу, був підписаний Україною ще у 2000 році. Наступного року Конституційний Суд України дійшов висновку, що деякі положення Статуту не узгоджуються з статтею 124 Конституції України, а тому приєднання України до цього Статуту відповідно можливе лише після внесення до неї відповідних змін.

    Верховна Рада України у попередньому скликанні визнала юрисдикцію Міжнародного Кримінального Суду (МКС) на період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року. Таким чином, можливості міжнародного правосуддя обмежені виключно періодом Євромайдану та не охоплюють окупацію Криму Російською Федерацією та воєнні злочини незаконних збройних формувань на Донбасі.

    З огляду на це парламент мусить звернутися із проханням продовжити термін юрисдикції Міжнародного кримінального суду від 21 листопада 2013 року до моменту безпосередньої ратифікації Римського статуту, – вважають члени Платформи “Правозахисний порядок денний”.

    “Сьогодні у нас День жалоби. Обрання автобусу із мирними жителями в якості військової цілі у Волновасі є воєнним злочином, який не має терміну давності. Тому ратифікація Римського статуту для України є чи не єдиною можливістю притягнути до відповідальності як тих, хто вчинив цей злочин своїми руками, так і тих, хто прийняв рішення та віддав наказ. Коли ми доб'ємося ратифікації Римського статуту, винні у цьому злочині будуть відповідати перед Міжнародним кримінальним судом за ст. 8 (2)(b)(i) и 8(2)(е)(i) Римського статуту”, - переконана Олександра МАТВІЙЧУК, координаторка Євромайдану SOS, голова Правління Центру Громадянських Свобод.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.