• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Юрій Зюков: Україна виконує свої міжнародні зобов’язання і імпортує вугілля, щоб в українських домівках було світло

    Опубликовано: 2015-01-09 15:29:35

     

    Київ, 9 січня 2015 р. – Через конфлікт на Донбасі Україна не може забезпечувати свої потреби у вугіллі за рахунок власної сировиниі прагне напрацювати різні джерела надходження вугілля до країни. «Видобуток вугілля в Україні скоротився на 35%. Із 150 вугільних шахт 115 перебувають на окупованих територіях. Тому є потреба продовжувати закупівлі вугілля за кордоном, зокрема за існуючими контрактами з Росією та ПАР. Зараз ведуться переговори про майбутні поставки вугілля з ПАР, Австралії, В’єтнаму та Казахстану на нових ринкових умовах, які є більш вигідними для України. Таким чином ми диверсифікуємо джерела надходження вугілля до України,» – про це заявив перший заступник міністра палива та енергетики України Юрій Зюков під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

    За словами пана Зюкова, на даний момент ситуація у вугільній промисловості виглядає наступним чином: за листопад-грудень 2014 року на українських ТЕС було використано 2,3-2,4 млн. т вугілля, залишок – 1,4 млн. т. За період з вересня по грудень обсяг імпорту вугілля становив 2 млн. тон з РФ та ПАР. У січні 2015 року Україна планує закупити 620 тисяч тонн вугілля. В державному бюджеті передбачено виділення 1,8 млрд. грн. на закупки вугілля у 2015 році.

    Пан Зюков заявив, що Україна може закуповувати вугілля лише у тих підприємств на окупованих територіях, які перереєструвались на території України. Уже перереєструвалось підприємство «Луганськвугілля», йде процес реєстрації ДП «Антрацит».

    Заступник міністра заперечив чутки про так зване «негорюче» вугілля, яке Україна закупила у ПАР за існуючими контрактами. Сьогодні Україна провела оплату за вугілля, за яке раніше було здійснено авансову передоплату у розмірі 20% (17 дол. за тонну). Кошти були би втрачені, якби контракт з боку України призупинили на цьому етапі. Дійсно, вугілля з перших двох партій поставки мало низьку якість та потребувало змішування з іншими сортами. На сьогодні це вугілля уже використали українські ТЕС. А теперішні і подальші партії вугілля з ПАР мають вищу якість, яка повністю відповідає потребам ТЕС.

    Щодо необхідності закупівлі вугілля у Російської Федерації, заступник міністра наголосив на його низькій ціні та перевагах логістики. Закупівельна ціна російського вугілля зараз є нижчою ніж собівартість українського палива і повинна складати 72-73 долари США за тонну.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.