• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • БЛИЖЧА ПЕРСПЕКТИВА ТРЕТЬОГО/ЧЕТВЕРТОГО/П’ЯТОГО МАЙДАНІВ, або ЧИ ПРОФСПІЛКИ ЩЕ ДОВГО ДОЗВОЛЯТИМУТЬ РОБОТОДАВЦЯМ СВАВОЛИТИ?

    Опубликовано: 2014-12-23 11:41:50


                                     
    Київський прес-клуб спільно з Інститутом аналізу та прогнозування за підтримки Міжнародного Вишеградського фонду провели «круглий стіл»-прес-конференцію «Жити чи виживати? Реформування соціальних стандартів України: позиція профспілок і влади». Тематика зацікавила чимало ЗМІ, бо анонсувалася конкретна розмова про заборгованість по заробітній платі та заходи щодо її своєчасної виплати; про неприпустимість погіршення трудового законодавства України; про ініціативи уряду по реформуванню соціальних стандартів України.
    Медіа, звісно ж, прийшли на анонсовані прізвища високопосадовців. Після кількох відмін з числа всіх «резонансних» запрошених у розмові взяли участь голова Конфедерації вільних профспілок України (КВПУ) Михайло Волинець, член Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Олександр Дроздик, директор департаменту зарплати та умов праці Міністерства соціальної політики України Олександр Товстенко, народний депутат України VI-VII скликань Андрій Павловський, директор Інституту аналізу та прогнозування Юрій Лісничий, голови профспілкових організацій різних галузей з усіх регіонів України. У режимі телеконференції із далекої Грузії ударно кілька разів включився Гоча Александрія – перший заступник голови Конфедерації профспілок Грузії.
    До прес-конференції Михайло ВОЛИНЕЦЬ провів засідання президії  ради КВПУ, тому медіа одразу почули цифри і факти. Так, офіційна заборгованість із зарплатні сягнула 700 млн грн, реальна – набагато більша. Озвучив М. Волинець і факти «суттєвого погіршення» трудового законодавства, які, на його думку, можуть зробити рабами багатьох працівників на цілі десятиліття. Натомість нова влада ігнорує, переконаний він, спілчанські проекти. «Поміч іззовні – чудово, але ми проти, коли вони радять «затягнути паски», – зазначив він. Голова конфедерації піддав різкій критиці пропонований проект Трудового кодексу авторства нардепів Хари, Стояна та Сухого, назвавши його спекулятивним й антинародним. Пропоноване ним, наприклад, право для роботодавців переводити працівників з одного підприємства на інше без згоди профспілки він узагалі назвав «кріпацтвом».
    Профспілковий бос нагадав про делегування Євромайданом до влади багатьох вірних його на той час захисників, але тут же підкреслив, що вони вже намітили закривати кілька десятків копалень без погодження із профспілками. У зв’язку з цим М. Волинець оголосив про передстрайковий стан, якщо ситуація не зміниться, – і страйк в підсумку. Він пророкує і третій, і 4-й, і 5-й майдани, якщо влада не схаменеться. Останнє стосується і намірів влади збільшити робочий тиждень без оплат – лише за рахунок додаткових відгулів та вихідних. Є, на його переконання, ще «багато неприйнятних речей», на які професійні спілки не погодяться.
    Гоча АЛЕКСАНДРІЯ попередив, що аналізуватиме передовсім «реформи Саакашвілі» у сфері охорони здоров‘я. На його переконання, зміни торкнулися мінімізації ролі уряду у цьому процесі, і лише в цьому варто бачити альтруїстичні мотиви влади. Проявилася ж реформа у… приватизації лікувальних закладів та скороченні кадрів. «Саакашвілі звільнив 30-40% лікарів. Спеціалізовані лікувальні заклади було перепрофільовано у звичайніМолодь виїхала за кордон, а лікарі старшого  віку залишилися без роботи взагалі», – наводив свої спостереження Г. Александрія. За 7-8 років реформи цієї галузі, пригадує він, було створено кілька десятків лікувальних закладів із навченим персоналом, корупція на нижчому та середньому рівнях суттєво зменшилася, але… «Охорона здоров‘я стала недоступною для більшості населення!», – констатував грузинський профспілковий лідер. Реформа, певен він, не вдалася.
    Він спробував проаналізувати, звідки в декого з людей протилежна думка. Уся таємниця – не стільки в звичайному, але й у «чорному» PR`і, певен товариш Гоча. За рахунок відеозаписів із прихованих камер населенню показувалися гріхи конкретних ескулапів, і люди «купувалися» на цю картинку, вважаючи її достатньою формою боротьби за реформи. «А уряду це й було потрібно! Саакашвілі завше шукав вигоду особисто для себе», – зазначив профлідер. На підтвердження цих слів він нагадав, що більшість приватних лікарень, поліклінік і страхових компаній, що з’являлися, належали банкам, які напряму поставляли кошти колишньому президенту Саакашвілі.
    Заперечуючи реформаторську роль теперішнього головного лікаря України, а тодішнього Міністра праці, охорони здоров'я і соціального захисту Грузії О. Квіташвілі («він просто виконував, що йому наказували згори») Гоча запевнив, що за всі реформи – у т. ч. за охорону здоров’я – відповідало… Мінекономіки! При цьому міністр економіки Каха Бендукідзе, вважаючись батьком грузинських економічних реформ, зазначив Г. Александрія, навіть не був економістом. Відповідаючи на питання щодо перспектив їхнього екс-міністра Квіташвілі реформувати українську галузь, Гоча ухилився від прогнозів, знову підкресливши, що «Сандро був лише номінальним міністром…».
    Юрій ЛІСНИЧИЙ поцікавився, чи існував тиск на профспілки, і їхньою роллю в політиці грузинських реформ. На це Гоча відповів так: «Ми свою роль відіграли. Ми критикували непрофесійність дій уряду. Спочатку вони ігнорували ці виступи, але з часом – певен, через нашу позицію – звільнень стало відчутно менше».
    Олександр ДРОЗДИК навряд чи розраховував на спокійну реакцію на свої слова, але все ж зазначив, що переважна більшість статей Трудового кодексу застаріла, і вносити зміни більш ніж на часі. При цьому він заперечив наявність у парламенті хоч законопроекту від профспілок абощо: «Що ви нам пропонуєте обговорювати?». На переконання нардепа, добротний кодекс має враховувати світовим викликам, і комітет готовий врахувати всі резонні поправки. При цьому депутат застеріг присутніх від «безкінечного обговорювання» на шкоду «руху вперед», бо «так ще років 10 пройде». Кожна зі сторін соціального діалогу, наголосив пан Дроздик, має піти на поступки.
    Остання фраза обурила багатьох. Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ, зі свого боку, нагадав, що до буцімто «застарілого кодексу» за роки незалежності внесено понад 200 поправок, які врахували всі нюанси ринкових відносин. Натомість маніпуляції довкола дальшого «вдосконалення» кодексу ще більше погіршують фундаментальні права людей. Оптимальним йому бачиться – у разі потреби – вносити суттєві зміни в існуючий робочий варіант.
    Наступні виступаючі загалом зійшлися на думці, що в умовах кризи змінювати існуюче законодавство недоцільно. Активіст профспілки медиків Олег ПАНАСЕНКО рух за грузинським сценарієм вважає гарантією майбутніх протестних майданів. На його переконання, слід змінювати лише Основний Закон України – ним мають бути чіткіше передбачені гарантовані права працівника на вибір місця роботи тощо. Перший заступник голови Конфедерації вільних профспілок України і Незалежної профспілки гірників України Анатолій АКІМОЧКІН теж нагадав, що за 23 роки незалежності до КЗпП було внесено понад 93% поправок, «отже, він досконалий і відповідає всім новим реаліям». Для прикладу він навів досвід Польщі, де трудове законодавство до цього часу регулюють закони ще соціалістичної країни. Роль ФПУ він вважає деструктивною. Хтось з колег пана Анатолія навів приклад навіть США, чия конституція практично в незмінному стані діє вже понад 200 років.
    Олександр ТОВСТЕНКО назвав існуючий кодекс «не таким уже й поганим. Певною мірою він ще вирішує існуючі проблеми, але – зверніть увагу – на пострадянському просторі Україна єдина – без нового Трудового!»… Чиновник певен: він просто має бути гнучкішим. При цьому він підкреслив, що загал невірно розуміє підстави для переведення робітників: «Підприємство, приміром, банкрут. І що – не дозволяти за бажанням працівника переводити його на працююче?». Директор департаменту нагадав, що над вдосконаленням ТК працює серйозна міжвідомча група, і а ідеальних законів взагалі не буває.
    Юкка ГАВРИЛОВА (Незалежна медіа-профспілка України) закликала присутніх журналістів бути обачними. На її думку, із прийняттям пропонованого урядом проекту закону медійники стануть «молодшими братами» фальсифікаторів-росіян. Вона зауважила, що, внаслідок проведеного НМПУ власного незалежного дослідження щодо ТК їхні «тривожні передчуття й оцінки» збіглися зі спілчанськими з КВПУ.
    Гоча Александрія, вочевидь, не зміг не втрутитися, зауваживши, що – за логікою влади – єдиним наслідком проведення реформ є порушення прав людини. Він нагадав, що в Грузії логічні протести населення гостро придушувалися вже «народною поліцією, і це ж чекає на вас». Один із лідерів профспілчан Грузії попередив, що перед саджанням до в’язниць навіть кількох десятків тисяч протестуючих навряд чи зупиниться і нова українська влада.
    Михайло Волинець запевнив колегу, що він із соратниками цього не дозволять. Бо все одно не миритимуться зі сваволею роботодавців.
    Після цього лідер КВПУ… примирливо звернувся з подякою до представників законодавчої і виконавчої влади. Грізно-звинувачуючий їх ще п’ять хвилин тому, він уже апелював до їх сумлінності. Передовсім прохав переказати пропозиції спілчан керівництву, яке «вочевидь, не змогло прийти особисто». Міністра Розенка як колишнього опозиціонера він скромно закликав просто бути чесним…
    А Юрій ПЕРЕСУНЬКО розділив такий оптимізм попереднього оратора. А Юрій ЛІСНИЧИЙ закликав владу уважніше вслухатися  в суспільні тренди. Навів приклад недавнього страйку транспортників. Нагадав про кримінальну відповідальність керівника в разі невиплат зарплат. Припустив, що уряд вже усвідомлює посилення протестних настроїв народу, тож баланс між інтересами  менеджменту й працівників – єдиний вихід: «Криза має примирити всіх».
    Директор Інституту аналізу і прогнозування нагадав, що сьогодні саме М. Саакашвілі очолив Антикорупційне бюро України. Попри пожвавлення в залі від цієї інформації, Ю. Лісничий висловив сподівання, що такий грузинський досвід для України напевно доречний.
    І. ВАЛИЧ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.