• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вплив олігархів на політику треба зменшити – Гацько

    Опубликовано: 2014-10-10 17:37:24

    Вплив олігархів на політичну ситуацію в країні є джерелом корупції в державі - серед чиновників, суддів, прокурорів, політиків. Наявність олігархів призводить до монополізації цілих  галузей і до величезних фінансових втрат для країни. Таку думку під час онлайн-чату в редакції чернігівської газети «Високий вал» висловив кандидат в народні депутати від «Громадянської позиції» Василь Гацько.

    «Я взагалі хотів би, аби олігархів в Україні не було. Великий бізнес – так, але не олігархи», – зазначив він.

    На думку Гацька, для обмеження політичного впливу олігархів сьогодні потрібно ухвалити системні рішення за чотирма напрямками.

    По-перше, потрібно скасувати мажоритарну складову виборчої системи і запровадити відкриті списки. «Мажоритарна складова використовується зараз виключно олігархами або наближеними до них людьми, які мають величезні кошти і безперешкодний і безлімітний доступ до медіа», – зауважив Гацько.

    По-друге, незважаючи на потенційну непопулярність цього кроку, потрібно запровадити прозоре державне фінансування політичних партій. «Європа пішла цим шляхом для того, щоб політичні партії не шукали фінансування у великих бізнесменів і не ставали залежними від них», – наголосив Гацько.

    Адже вплив олігархів на політичні партії здійснюється в першу чергу через фінансування. «Олігархи вкидають сотні мільйонів доларів в українську політику і в такий спосіб мають своїх представників, які потім відпрацьовують ці кошти в парламенті», – сказав Василь Гацько.

    За словами Гацька, всі фінанси і рахунки політичних партій мають бути відкриті – так, як це зробили «Громадянська позиція» й «ДемАльянс».

    По-третє, необхідно законодавчо закріпити вимогу розкриття кінцевих власників ЗМІ і створити суспільне мовлення. «Сьогодні, аби спілкуватися із виборцями і доносити до них свої ідеї, політичним партіям потрібний вільний доступ до медіа, якого в нас зараз немає. Олігархи володіють телеканалами, і за їх схваленням лише обрані політики отримують «абонемент» до новин, політичних шоу і т.д. Так бути не повинно», – вважає Василь Гацько.

    «Тому щодо медіа в нас є два пункти, які допоможуть зменшити вплив олігархів на українську політику. Номер один – потрібно відкрити імена справжніх власників телеканалів. Сьогодні це офшорні компанії коломойських, льовочкіних і т.д., які в принципі не несуть відповідальності за те, що відбувається на їх телевізійних каналах. Тому власниками ЗМІ мають бути не офшорні компанії, а повноцінні особи», – зазначив Василь Гацько.

    Другий пункт очищення ЗМІ від олігархічного впливу – це створення суспільного мовника. «Був ухвалений закон, який ми активно підтримували, про створення в Україні суспільного мовлення. З першого січня він має запрацювати. Тоді у багатьох незалежних від олігархів політичних партій з’явиться шанс говорити з людьми, представляти свої позиції та ідеї», – прогнозує Василь Гацько.

    По-четверте, комерційна політична реклама має бути заборонена. За словами Василя Гацька, сьогодні в Україні існує дискримінація щодо можливостей доступу політичних партій до реклами: «Ті, хто має багато грошей, отримали фактично безлімітний доступ до медіа. Заплатив – і твої ролики показують з ранку до вечора, нав’язуючи якусь думку. Ті, у кого грошей немає, позбавлені можливості розповісти про себе через рекламу».

    За словами Гацька, багато європейських країн повністю заборонили комерційну політичну рекламу. «Натомість там існує обмежена кількість політичної реклами, яка оплачується з державного бюджету і надається політичним партіям в межах тієї підтримки, яку вони здобули на виборах. Це дозволяє партіям безперешкодно звертатися до своїх виборців через ЗМІ».

    Сукупність всіх цих заходів, переконаний Василь Гацько, дозволить створити в Україні реальну політичну конкуренцію і знизити олігархічний вплив на політику.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.