• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Розвиток біопаливної галузі гальмується через пасивність Нацкомісії та протидію місцевих керівників

    Опубликовано: 2014-10-10 17:27:28

    Дії Уряду, спрямовані на вирішення нагальних енергетичних проблем України шляхом стимулювання розвитку в Україні біопаливної галузі, нівелюються через пасивну позицію, а іноді і відверте блокування з боку місцевої влади, мерів міст, та бездіяльність Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

    Кабінет Міністрів України, в рамках здійснення надзвичайних заходів, спрямованих на стабільне проходження державою опалювального сезону 2014/15 років в умовах дефіциту природного газу, ухвалив кілька постанов та розпоряджень, метою яких є сприяння якнайшвидшому заміщенню природного газу на альтернативні види палива. Однак досі вони не впроваджуються.

    Ця та інші проблеми, з якими щодня стикаються українські виробники котлового обладнання, що працює на біопаливі, обговорювалися на круглому столі «Політика українського протекціонізму на енергетичному ринку щодо залучення українських промисловців до виробництва обладнання для теплової енергетики», який відбувся 9 жовтня у приміщенні УСПП.

    Голова Комісії УСПП з розвитку енергетики та енергозбереження Колмиков Ю.М. зазначив, що одним із шляхів енергетичної незалежності є активний розвиток біопаливної галузі В Україні. До того ж, обслуговування технологічного ланцюга в біоенергетиці «створення палива – виробництво обладнання – експлуатація» , кожен додатковий 1 МВт встановлених потужностей забезпечує 10 додаткових робочих місць. З врахуванням озвученого на круглому столі потенціалу біоенергетики у 16 000 МВт, який можна реально реалізувати до 2020 року, ця галузь може забезпечити роботою понад 150 000 чоловік.

    Оцінюючи нинішній стан виробництва котлового обладнання в Україні, учасники круглого столу – керівники найбільших українських компаній-виробників, в один голос відзначили кардинальну зміну на ринку котлів, яка відбулася останнім часом. Якщо минулого року компаніям доводилось відправляти своїх працівників у неоплачувані відпустки через відсутність попиту на їхню продукцію, то з літа 2014 року практично усі склади порожні. Виробники мають замовлення аж до кінця року і вимушені працювати у кілька змін, щоб ліквідувати черги на покупку котлів. Однак, дане благополуччя видиме, оскільки основний попит на біопаливні котли формується приватним сектором та промисловістю. У той же час величезний масив ринку –теплопостачальні компанії комунального сектору, які можуть вже сьогодні забезпечити максимальну економію газу, – практично не охоплений процесом переходу на альтернативне паливо, незважаючи на появу в останні півроку нормативних документів, урядових постанов та розпоряджень, які мали б стимулювати цей сектор. Причина цього – певна консервативність керівників на місцях, невміння швидко реагувати на нові виклики.

    Серед основних проблем у сфері виробництва біопаливних котлів учасники круглого столу відмітили практично повну відсутність в Україні технологій і колів, здатних працювати на біомасі аграрного сектору – соломі, лушпинні соняшника та біопалива, що виробляється з них (гранули та брикети). З огляду на те, що саме в аграрному секторі сконцентрований найбільший потенціал біопалива в нашій державі, відсутність вітчизняних котлів під ці види палива може призвести до «перекачування» усієї економії, отриманої на зменшенні імпорту російського газу, у кишені іноземних компаній-постачальників котельного обладнання. Щоб цього не сталося, необхідно терміново налагоджувати в Україні виробництво відповідних сучасних котлів, розрахованих на спалювання біопалива з високим рівнем зольності і низькою температурою плавлення золи.

    За результатами круглого столу напрацьовано ряд пропозицій учасників ринку біоенергетики щодо реформування галузі та першочергових кроків по її підтримці, які будуть направлені Держенергоефективності та Уряду України.

    Це вже другий із серії галузевих круглих столів, організованих на базі УСПП спільно з Держенергоефективності з метою системної оцінки поточних можливостей України з точки зору оперативного переходу на використання альтернативного палива в тепловій енергетиці, та максимального залучення представників бізнесу, профільних асоціацій до формування нового законодавчого поля для галузі біоенергетики в Україні.

    Слід зазначити, що саме ідея максимального сприяння українському виробникові, залучення до процесу переходу теплової енергетики України на альтернативні види палива усього потенціалу вітчизняних промислових підприємств, стала відправною точкою для керівництва УСПП – найбільшої в Україні організації, яка об’єднує в своїх лавах тисячі підприємців, виступити з ініціативою проведення таких круглих столів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.