• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На Волині перепоховали останки 1494 жертв комуністичного та нацистського режимів

    Опубликовано: 2014-09-24 07:50:33

    У Володимирі Волинському за участю офіційних осіб з української та польської сторони відбулася церемонія перепоховання останків жертв масових розстрілів НКВД та Гестапо: українців, поляків та євреїв.

    П'ятий рік на городищі Вали у Володимирі Волинському дослідники ведуть розкопки на місці колишньої в’язниці НКВД та Гестапо.

    Сьогодні 23 вересня 2014 року за участю представників Української та Польської держав на Федорівському кладовищі Володимира-Волинського відбулося перепоховання останків жертв масових розстрілів, виявлених на території городища Вали. 

    Ще в 2011 році українські та польські науковці сформували спільну українсько-польську експедицію Державного підприємства «Волинські старожитності» та Ради Охорони Пам’яті Боротьби і Мучеництва, яка провела колосальну роботу із виявлення та ексгумації останків жертв, що були замордовані в катівнях.

    У скорботному мітингу, що проходив сьогодні на Федорівському кладовищі Володимира-Волинського, офіційні представники України та Польщі спільно вшанували пам'ять земляків, вбитих комуністичним та нацистським режимами. Українську сторону представляли голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович та відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах вшанування пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України Святослав Шеремета, представники керівництва області, польську делегацію очолив заступник міністра оборони Мацей Янковскі.

    Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович наголосив: «Ми спільно вшановуємо пам'ять наших земляків, що стали жертвами комуністичного та нацистського режимів. Це пам'ять і біль, які нас єднають. І це єднання потрібне нам не лиш час до часу, коли ми згадуємо про минуле. Його потребує наше майбутнє. Українці та поляки — народи, які чи не найбільше постраждали від нацизму та комунізму. Тож ми зобов'язані поєднати зусилля, аби довести світові їх однакову злочинність».

    «2640 чоловіків, жінок, дітей — це цифра жертв, виявлених на сьогодні, і вона ще не остаточна. Ми не знаємо їхніх імен чи тим паче біографій. Завдяки віднайденим в землі предметам можемо лише здогадуватися, що серед вбитих українці, поляки, євреї. Завдяки віднайденим кулям — дізналися, що вбивцями були два найстрашніших тоталітарних режими в історії людства — комуністичний та нацистський. Цього надто мало, щоб віддати належну шану усім вбитим, але цього досить, аби засудити убивць», – сказав голова Українського інституту національної пам’яті.

    У 2014 році дослідники виявили та ексгумували тіла 1494 жертв, перепоховання яких і відбулося сьогодні на комунальному кладовищі Володимира-Волинського. Разом за всі сезони вже ексгумовано 2640 останків людей, що стали жертвами масових розстрілів, вчинених НКВД та Гестапо.

    Ексгумаційну роботу здійснила спільна українсько-польська експедиція державного підприємства «Волинські старожитності» (керівник – Олексій Златогорський) та Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва (керівник – професор Анджей Кола).

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.