• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бізнес-спільнота обговорила з Урядом особливості імплементації першочергових євроінтеграційних реформ в Україні

    Опубликовано: 2014-09-23 08:11:29

    22 вересня, 2014 – представники бізнес-спільноти зустрілися із заступниками Міністрів економічного розвитку і торгівлі та закордонних справ з питань євроінтеграції, Валерієм Пятницьким та Оленою Зеркаль. Зустріч було організовано з метою обговорення рішення про відтермінування вступу в силу частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС щодо застосування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі до 31 грудня 2015 року, прийнятого 12 вересня в ході тристоронньої зустрічі Україна-ЄС-РФ.

    Відкладення в часі економічної частини Угоди викликало у суспільства та представників бізнесу запитання стосовно змісту даного рішення, особливостей подальшого торговельного режиму з ЄС, а також планів з імплементації євроінтеграційних реформ в Україні та їх пріоритетності.

    Тарас Качка, Віце-президент Американської торгівельної палати в Україні, зазначив, що представники бізнес-спільноти України розраховують на невідкладну реалізацію реформ, спрямованих на гармонізацію національного законодавства із європейськими нормами задля приєднання України до зони вільної торгівлі з ЄС на паритетних засадах. «Дана зустріч є дуже важливою з точки зору надання вичерпної інформації про порядок і особливості набрання чинності Угоди про асоціацію з ЄС після її ратифікації. Це дозволить представникам бізнес-спільноти значно глибше зрозуміти процес роботи державних органів влади в Україні в найближчий період та узгоджувати всі законодавчі ініціативи з відповідальними міжвідомчими органами».

    Висловлюючи позицію Уряду стосовно змісту рішення про відтермінування імплементації Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані із торгівлею» Угоди про Асоціацію, а також порядку та особливостей набрання нею чинності після ратифікації, заступники Міністрів наголосили на позитивних аспектах існуючого торговельного режиму односторонніх автономних преференцій з боку ЄС щодо товарів походженням з України.

    За словами Валерія Пятницького, в результаті прийнятої 12 вересня тристоронньої угоди Україні не потрібно застосовувати преференційний митний режим для європейських товарів, а в ЄС буде діяти той же режим, з тими ж обсягами квот та рівнями мит, що мали діяти в перший рік дії Угоди про асоціацію. «Таким чином режим односторонніх автономних преференцій ЄС подовжено. Україні необхідно в повній мірі скористатися відкритими можливостями: адаптувати українське законодавство до європейських вимог, збільшувати експорт до ЄС та диверсифікувати ринки збуту українських товарів», – зазначив Валерій Пятницький. Заступник міністра також додав, що в Україні вже починає працювати «група Балаша» – консультанти, завданням яких є налагодження постійного міжвідомчого діалогу між Україною та ЄС, а також допомога Україні в процесі реалізації положень, передбачених Угодою про асоціацію.

    Олена Зеркаль зазначила, що Угода про асоціацію була ратифікована у тому вигляді, в якому вона була парафована та підписана без жодних змін та доповнень. «Ми сподіваємось, що з початком тимчасового застосування Угоди про асоціацію вже 1-го листопада не виникне жодних проблем. Що стосується торгової частини, то автономні торгові преференції почали діяти ще з кінця квітня, тому наразі відбувається процес їх перегляду з урахуванням останніх змін у структурі торгівлі між Україною та ЄС. Нами було піднято питання щодо можливості включення до переліку автономних торгових преференцій додаткового розділу про відкриття європейського ринку послуг для українських компаній». Олена Зеркаль також наголосила, що позиція Уряду полягає у тому, що відтермінування торгової частини Угоди про асоціацію жодним чином не має вплинути на проведення реформ в країні. Оскільки з торгових питань продовжує діяти Угода про партнерство і співробітництво з ЄС, яка також передбачає адаптацію законодавства України до європейського у всіх 16-ти сферах, що наразі охоплюються IV Розділом Угоди про асоціацію. Тому в України є всі підстави продовжувати імплементацію реформ.

    У результаті зустрічі експерти Палати підтвердили свою готовність до подальшої співпраці з Урядом з метою розробки та імплементації прогресивних реформ,  передбачених Угодою про асоціацію з ЄС.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.