• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна втратила ринок Туркменістану – Юрій Бойко

    Опубликовано: 2005-10-20 11:36:00
    "Україна втратила ринок для постачання вітчизняних товарів в Туркменістан", – таку думку висловив лідер Республіканської партії України Юрій Бойко. За його оцінками, це близько 800 мільйонів доларів.
     
    Голова РПУ вважає, що переговори щодо зміни форми оплати з товарно-грошової на виключно грошову – це наслідок того, що товари не відвантажувалися і Туркменбаші почав вимагати переведення заборгованості в грошову форму.
     
    За словами лідера республіканців, в результаті діяльності керівників енергетичного сектору існує заборгованість за поставками газу за перше півріччя 2005 року. "Ми не були боржниками останні кілька років, і те, що зараз відбулося – це повернення у минуле, притому в найгіршому варіанті", – сказав Юрій Бойко.
     
    Говорячи про перспективи переходу на грошові розрахунки, Юрій Бойко сказав, що Україні вигідна товарна схема оплати за газ: "Україна зараховувала товар Туркменістану вдвічі дорожче, ніж платила за нього сама, тому у нас був дешевий газ. На жаль ця система порушена, і відновити її буде дуже складно".
    Водночас, Юрій Бойко зауважив, що відновлення товарної схеми розрахунків за газ, принаймні часткове, можливе. Зокрема, це стосується комплектування Збройних сил Туркменістану. "Вони завжди були зацікавлені у постачанні військової техніки з України", – сказав він.
     
    Коментуючи заяву міністра палива та енергетики про те, що на наступний рік ціна на російський газ для України не зміниться, але з 2007 року можливий її перегляд, Юрій Бойко зазначив: "Минулого року ми підписали договір про постачання газу через нашу транзитну систему. В нас на 5 років вперед зафіксовані транзитна ставка для росіян, а також ціна газу, який нам дають в рахунок оплати за ці послуги. Потрібно було просто виконувати умови договорів, які вже підписані. Якщо на першому етапі наші керівники вирішили перейти на грошову систему розрахунків, то потрібно було спершу порахувати, чи це буде для України вигідно".
     
    Прес-служба Республіканської партії України
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.