• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УКБС-НБУ: Підвищувати соціальну напругу небезпечно

    Опубликовано: 2014-09-02 11:29:16

    Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» запропонувала  Національному банку України пом‘якшити запроваджене обмеження на споживче кредитування з метою недопущення негативних для суспільства наслідків. Це сприятиме укріпленню довіри до національної банківської системи та дозволить уникнути посилення соціальної напруги.

    Так, УКБС в цілому позитивно оцінює рішення Нацбанку не застосовувати до банків заходів впливу за погіршення показників діяльності внаслідок складних суспільно-економічних обставин, пов‘язаних із тимчасовою окупацією території АРК, запровадженням надзвичайного режиму роботи банківської системи на території Донецької та Луганської областей, девальвацією національної валюти України після 06.02.2014 р. (постанова НБУ №529 від 26.08.2014р.).

    Зокрема, Нацбанк врахував пропозиції УКБС щодо не застосування до банків штрафних санкцій за перевищення допустимих значень економічних нормативів (у т.ч. максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента Н7) внаслідок суттєвого зростання офіційного курсу інвалют до гривні (понад 60 % з початку року до долара США), що автоматично призвело до подорожчання всіх валютних актів банківських установ.

    Разом з тим, згідно до постанови таким банкам заборонено надавати кредити без забезпечення (крім надання кредитів овердрафт, що надані фізичним особам за зарплатними проектами, кредитів овернайт, здійснення валютних операцій на умовах своп). Це фактично забороняє проведення основного виду діяльності для банків, які спеціалізуються на роздрібному кредитуванні (надання беззаставних кредитів на невеликі суми, у т.ч. через кредитні картки) та мають поточні проблеми з дотриманням економічних нормативів через стрімке зростання курсу іноземних валют.

    УКБС звернув увагу НБУ, що різке припинення споживчого беззаставного кредитування в умовах погіршення рівня життя громадян та високої політичної нестабільності загрожує черговою хвилею посилення соціальної напруги у суспільстві та падінням довіри фізичних осіб не тільки до банківської системи, а й до держави в цілому.

    Адже, не маючи достатніх обсягів заощаджень, численна кількість громадян за таких умов втратить можливість задовольняти свої потреби у товарах тривалого використання. Це змусить їх звертатися до послуг ломбардів та кредитних спілок, рівень ризику та вартість послуг яких, як відомо, є значно вищими порівняно з банківськими послугами.

    Крім цього, внаслідок  суттєвого скорочення споживчого попиту (у тому числі на товари вітчизняного виробництва) ще більше ускладниться ситуація у сфері торгівлі та промисловості, що прискорить падіння ВВП та погіршить стан національної економіки.

    «Вважаємо за доцільне не поширювати обмеження постанови на всі без винятку бланкові кредити та дозволити їх надання у певному обсязі  (хоча б до 20 тис. грн.), а також при купівлі товарів національного виробництва, - зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це дозволить населенню задовольнити мінімальні побутові потреби чи оплатити соціально значимі послуги (освітні, медичні тощо) та стане вагомою підтримкою національних товаровиробників у цей непростий час».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.