• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Почти три миллиарда гривен средств Киотского протокола могут попасть в «конвертационные мойки»

    Опубликовано: 2014-06-23 14:25:08

    Ще близько 650 млн гривень "екологічних" коштів, які Україна отримала в рамках продажу квот на викиди парникових газів відповідно до Кіотського протоколу, можуть потрапити до компаній, які Міністерство доходів визначає сумнівними.

    Про це на прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі заявив народний депутат Юрій Дерев'янко, посилаючись на наявні у нього документи.

    Зокрема, нардеп посилається на попереджувальний лист Міністерства доходів і зборів, що був направлений до Міністерства фінансів.

    У листі зазначається, що 11 компаній-контрагентів, з якими у 2012-2013 роках державне підприємство уклало договори щодо реалізації "зелених" проектів на загальну суму 2,95 млрд гривень, мають ознаки фіктивності.

    Зокрема, 5 – мають стан, відмінний від "основного" або подають звітність з нульовими
    показниками. Ще 6 підприємств мають незначну кількість працюючих, незначні обсяги основних фондів і за показниками діяльності "відносяться до інструментів мінімізації податкових зобов'язань".

    Попри це, наголошує Дерев'янко, Прем'єр-міністр 7 травня затвердив "План заходів для реалізації проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій 2014-2015" на суму 1,729 млрд гривень, який передбачає, що згадувані компанії з ознаками фіктивності отримають як оплату за виконані роботи ще 645,1 млн гривень.

    "Мова йде про те, що ідеологи цих "схем" уже давно повтікали за країн, а сама "схема" працює як швейцарський годинник. Фактично з бюджету знову "вимиваються" гроші. Якщо це не припинити, майже мільярди гривень потраплять до "мийок", -  зазначає він.

    За словами Дерев'янка, зараз Генпрокуратура, у першу чергу, в судовому порядку повинна розірвати договори із сумнівними підрядниками. Також, наголошує він, необхідно заблокувати платежі цим фірмам і якомога скоріше "очистити" усі профільні відомства від чиновників, причетних до "схеми".
     
    "Я не знаю, чи нинішній уряд причетний до цих схем. Мені хотілося б думати, що це деякі спритні "залишки" тієї старої системи, які сьогодні ще залишаються в системі урядових структур", - підкреслив він.

    Як відомо, у період 2009-2012 років серед центральних та місцевих органів було проведено кілька наборів пропозицій щодо "зелених" проектів. За останніми даними Держагентства екологічних інвестицій, у відомстві схвалили 1803 таких проектів.

    З японською стороною було погоджено реалізацію 817 проектів у 24 регіонах країни. Їх загальна вартість – 4,738 млрд гривень. Нагадаємо, у 2009-2010 роках Україна отримала близько 470 млн євро від продажу одиниць дозволів на викиди парникових газів Японії та Іспанії.

    Ці кошти можна було витратити лише на екологічні проекти, що будуть сприяти зменшенню викидів, зокрема, й на заходи енергозбереження в будівлях, збільшення виробництва енергії з відновлювальних джерел чи запровадження інших корисних проектів екологічного чи соціального напрямку.

    Наразі на спеціальних рахунках Державного казначейства залишилося ще приблизно 1,77 млрд гривень.

    Напередодні народний депутат Юрій Дерев'янко надіслав звернення до Прем'єр-міністра,
    Міністерства доходів і зборів України та Генеральної прокуратури із проханням перевірити викладені обставини та притягнути винних осіб до відповідальності.
     
    Прес-служба народного депутата Юрія Дерев'янка

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.