• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Егор Соболев передал в Администрацию Президента законопроект «Об очистке власти»

    Опубликовано: 2014-06-13 13:56:45

    13 червня уповноважений Радою Майдану провести люстрацію в Україні Єгор Соболєв разом з активістами Люстраційного Комітету, ініціативи Воля, Автомайдану та інших громадських організацій, передав до Адміністрації  Президента України законопроект «Про очищення влади», яким пропонується створити органи державної влади заново.

    Учасники акції запропонували Президенту України Петру Порошенку внести даний законопроект до Верховної Ради та особисто вимагати його ухвалення.

    «У президента найбільший рівень легітимності, за  нього проголосувала більшість виборців, і ці виборці чекають на очищення держави. Ми розробили документ і віддаємо йому ініціативу. Від нього залежить дуже багато, він має сказати депутатам: це мій закон, народ його чекає, я вимагаю ухвалити його, адже очищення держави є моїм першим пріоритетом, інакше я розпущу Раду»,  - зазначив Єгор Соболєв.

    За його словами, тоді законопроект має великі шанси бути ухваленим нинішнім складом парламенту.

    Законопроект «Про очищення влади» передбачає перевірку усіх суддів, правоохоронців, співробітників  СБУ та працівників усіх державних органів, починаючи з Президента України, за допомогою детектора брехні. За словами уповноваженого провести люстрацію, перевірка на детекторі брехні – дорога річ але вона значно дешевша, ніж утримувати на посадах людей, які працюють проти України.

     «У ході цієї перевірки ми маємо зясувати чи не були ці люди на керівних посадах в комуністичній партії Радянського Союзу чи Комсомолу чи не були ці люди у КДБ, і чи не були ці люди на керівних посадах під час Майдану, коли їх президент стріляв у людей, а вони навіть не написали заяви про звільнення, і чи не були ці люди помічені у підтримці терористів на Сході та у будь-яких зазіханнях на територіальну цілісність України. І нарешті – чи можуть ці люди пояснити походження свого майна та членів своїх родин. Якщо людина не відповідає хоч одному з цих критеріїв, тоді ми вважаємо, що йому не місце у державній владі», - наголосив  Єгор Соболєв.

    Ті люди, які не пройдуть люстраційну перевірку будуть позбавлені обіймати керівні посади у державі упродовж 10 років. Однак, як наголосив пан Соболєв, вигнати з органів влади таких чиновників замало, важливо привести їм на зміну нових людей, які служитимуть Україні. Для цього Люстраційний комітет пропонує прийняти нові закони про суди, про прокуратуру, про спецслужбу, про поліцію та про Кабінет міністрів, щоб привести до європейських стандартів функції цих органів влади, скоротити їх чисельність, а заощаджені гроші віддати на підвищення зарплат нових чиновників.

    «Ми пропонуємо зробити Люстраційним комітетом усе суспільство, і при перевірці кожного посадовця, і при наборі нових посадовців, громадськість має бути залучена, - сказав пан Соболєв, - Задля цього, по-перше,  мають бути оприлюднені імена усіх чиновників та кандидатів на держпосади, щодо яких проводиться перевірка. По-друге, до складу атестаційних комісій обов’язково мають входити журналіст та представник громадської організації».

    У відповідь на запитання журналістів, де брати кадри для органів влади після звільнення чиновників, що не пройшли люстрацію, Єгор Соболєв зазначив: «Ми впевнені, що серед керівників Самооборони набагато більше гідних кандидатів на посади ніж у офіцерів міліції. Ми переконались у цьому під час відкритих конкурсів. Ми впевнені, що серед командирів бойових частин, які зараз віддають життя за Україну, набагато більше справжніх майбутніх генералів Генерального штабу, ні ж у нинішньому Генеральному штабі. Ми впевнені, що серед професійних адвокатів набагато більше тих, хто гідний вдягнути мантію судді і творити правосуддя, ніж у нинішніх суддей». Проводити набір нових держслужбовців, відповідно до законопроекту має реформоване Національне агентство з питань державної служби.

    «Ми, як автори закону не претендуємо на жодні посади. Це має робити уся держава. Більше того, я готовий до того, що інша людина буде головою Люстраційного комітету, коли він буде створений в обмін на те, щоб парламент проголосував цей закон», - додав пан Соболєв.

    Нагадаємо, закон підготувати правники-волонтери Люстраційного комітету на чолі з юристом Тетяною Козаченко, яка й надалі  прийматиме пропозиції задля вдосконалення закону.

    Люстраційний комітет відводить Президенту термін у три тижні задля того, щоб він ознайомився із законопроектом та провів переговори з депутатськими фракціями.

    По завершені акції її учасники виклали із цеглин під вікнами Адміністрації Президента слово “ЛЮСТРАЦІЯ”, на знак того, що починати будувати нову країну треба саме з люстрації.

     

     Прес-служба Люстраційного комітету та ініціативи Воля

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.