• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «УКБС: парламентарии решили свои проблемы, прикрываясь интересами «валютных» заемщиков»

    Опубликовано: 2014-06-11 13:55:54

    Прийняття Парламентом мораторію на стягнення заставного майна боржників за валютними кредитами та їх поручителів є деструктивним фактором для економіки країни та є соціально несправедливим щодо більшості громадян України, які мають депозити в банках та для тих, хто сумлінно обслуговував валютні та гривневі кредити. Парламентарі подбали про власні кишені та про особисті політичні амбіції, прийнявши Закон № 1304-VII від 03.06.2014 р. – про це заявляє Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз».

    Парламентом прийнято антиконституційний Закон, яким фактично встановлено необов’язковість виконання судових рішень в Україні, а також необґрунтовано надано преференції обраному колу валютних позичальників, без урахування рівня їх матеріального забезпечення та платіжної дисципліни. Прийняття відбулося навіть без висновків Мін’юсту, науково-експертного й юридичного управлінь ВРУ та в обхід не тільки спеціально утвореної робочої групи при ВРУ, але і місії МВФ.

    Так, окремі депутати, прикриваючись темою захисту постраждалих від девальвації гривні громадян та спекулюючи на цій соціально чутливій темі, прагнуть отримати політичні дивіденди напередодні виборів. А також підстрахуватися на випадок програшу, захистивши своє майно від стягнення. Адже саме власники депутатських мандатів, а також особи, наближені до народних обранців, є найбільшими боржниками за валютними кредитами.

    Саме тому, беззаперечно, в остаточній редакції Закону і зникла поправка (внесена у другому читанні) про непоширення мораторію на майно високопосадовців, народних депутатів, їх помічників та членів сімей (як суб’єктів Закону «Про протидію та запобігання корупції в Україні»), які вочевидь не відносяться до малозахищених категорій громадян.

    Цілком очевидно, що за борги депутатів доведеться розплачуватися Державі та більшості населення країни, у т.ч. всім платникам податків і вкладникам банків.

    В УКБС зауважують, що відверто популістське рішення матиме вкрай негативні наслідки не тільки для банківської системи, але й для соціально-економічної сфери всієї держави. Позбавлення механізму впливу на боржників і можливості повернути кредитору заборгованість, навіть на підставі рішення суду, загрожує Україні зривом програм надання міжнародної фінансової допомоги в рамках співробітництва з МВФ та Світовим банком. Ці організації вже закликали рішуче припинити прийняття будь-яких політичних рішень, що можуть поставити під загрозу шанси на отримання Україною позики фінансової допомоги.

    «Закон знищить засади іпотечного кредитування в Україні – фактично єдиного ефективно працюючого в країні механізму вирішення такої соціальної важливої проблеми, як забезпечення житлом. Іпотечні програми можуть повністю згорнутися або, як мінімум, їх терміни значно скоротяться - до 3-5 років, тоді як на сьогодні це 10-25 років, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Закон нівелює правову сутність застави, перетворюючи усі надані валютні кредити у незабезпечені (бланкові), та покладає на банківську систему непідйомне фінансове навантаження. Це не лише збільшить збитки банків, сума яких може перевищити 30 млрд. грн., призведе до недоотримання коштів Держбюджетом, а й заважатиме отриманню коштів від міжнародних донорів на проведення структурних реформ в Україні. З урахуванням викладеного, прийняття подібних законів у кінцевому випадку завдасть Державі ще більше збитків, ніж сепаратизм на Сході».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.