• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Открытое обращение к Президенту Украины, Председателю ВР, руководителям групп и фракций, народным депутатам

    Опубликовано: 2014-06-06 07:55:50

    Президенту України
    Порошенку Петру Олексійовичу
    Голові Верховної Ради України
    Турчинову Олександру Валентиновичу
    Керівникам груп і фракцій Верховної ради України
    Народним депутатам України

    Відкрите звернення

    1 червня 2014 року сплив семирічний строк повноважень 12 з 15 членів Центральної виборчої комісії. Згідно з останніми змінами до законодавства члени ЦВК мають виконувати свої повноваження до того часу, поки Верховна Рада України не прийме рішення про їх звільнення. Членів ЦВК призначає парламент за відповідним поданням Президента України.

    Громадські організації, які тривалий час професійно займаються дослідженнями у сфері виборів, моніторингом виборчих процесів, закликають Президента України одразу після набуття повноважень внести відповідні подання до Верховної Ради України, а народних депутатів України - невідкладно обрати нових членів ЦВК.

    Разом з тим громадські організації неодноразово наголошували, що призначення членів Центральної виборчої комісії має відбуватися після широкого публічного обговорення кандидатур з урахуванням думки експертного середовища.

    Попередня практика призначення членів ЦВК за принципом фракційних квот не завжди відповідала основним принципам діяльності цього органу: політичної незаангажованості та професійної придатності. Також варто врахувати, що термін повноважень народних депутатів 5 років, а членів ЦВК – 7 років, відтак забезпечити постійне пропорційне представництво парламентських фракцій і груп в ЦВК неможливо.

    Ми вважаємо, що інтереси представлених у парламенті політичних сил мають враховуватися під час подання кандидатур до Центральної виборчої комісії, але ці інтереси не повинні бути винятковими критеріями до членства в ЦВК, тим більше, що законодавство до цього не зобов’язує.

    Неурядові організації неодноразово зверталися до повноважних органів влади з закликом підтримати представника громадськості під час призначення нових членів Центральної виборчої комісії, однак ці звернення так і не були почуті.

    Сьогодні, коли питання призначення більшості членів ЦІВК знову актуальне, ми звертаємося до обраного Президента України з пропозицією внести подання, а Верховну раду - призначити членом ЦВК представника громадських організацій – Радченка Євгена Володимировича.

    Євген Радченко – визнаний фахівець у галузі виборчого права (спеціалізація – діяльність ЗМІ під час виборчих процесів), експерт Венеціанської комісії, один із розробників проекту Виборчого Кодексу. Має досвід організаційної та управлінської роботи, працював на керівних посадах у провідних громадських організаціях (Комітет виборців України, Інтерньюз–Україна). У березні цього року кандидатуру Євгена Радченка у члени ЦВК рекомендувала Рада Майдану.

    Громадські організації, що підписалися нижче, сподіваються, що підтримка їхнього представника на посаду члена ЦВК засвідчить абсолютно нову якість підходу влади до вирішення кадрових питань.

    5 червня 2014 року

    Громадянська мережа ОПОРА
    ГО «Інтерньюз-Україна»
    Комітет виборців України
    Український незалежний центр політичних досліджень

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.