• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Выбранный Правительством механизм евроинтеграции - выбор ленивых

    Опубликовано: 2014-05-28 13:55:14

    27 травня А.Яценюк вперше публічно озвучив ідею можливого механізму координації імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Зокрема, для цього створюється відповідний підрозділ в Секретаріаті КМУ, діяльність якого куруватиме Заступник Міністра Кабінету Міністрів.

    «Уряд вирішив піти шляхом найменшого спротиву, - вважає Володимир Притула, директор програм з європейської інтеграції Міжнародного центру перспективних досліджень, -  якщо назва цього підрозділу (урядовий офіс чи департамент) не має значення, то найбільшу пересторогу викликає надання йому відповідних повноважень та функціоналу».

    Адже, вважає аналітик, підрозділ повинен діяти в рамках внутрішнього розпорядку Секретаріату КМУ, а часто цього буває недостатньо. Координація і моніторинг – це вже не просто доручення Кабміну, як радянської системи управління, це постійна робота за найрізноманітнішими напрямками.  Угода про асоціацію – це наймасштабніший в історії України двосторонній міжнародний договір, яким передбачена величезна кількість зобов’язань Української сторони, саме тому питання про координацію і моніторинг вкрай актуальне.

    Цікавою, на думку В.Притули, заява А.Яценюка виглядає з огляду на те, що П.Порошенко під час виборчої кампанії заявляв, що зі стороною ЄС домовлено про утворення посади Віце-прем’єр-міністра або Першого Віце-прем’єр-міністра, який займався б напрямом європейської інтеграції. Це однозначно посилило б євроінтеграційний напрям держави. Людина, яка обіймає таку посаду за визначенням є членом Кабінету Міністрів, вона присутня на засіданнях Уряду, може впливати на прийняття рішень.

    Ще більше це питання постає, коли буде утворено двосторонні органи відповідно до Угоди про асоціацію, зокрема Ради та Комітету асоціації. Звичайно, ПМУ хочеться залишити за собою роль спікера та іміджу основного євро інтегратора. Проте, в реальності це може послабити позиції України щодо виконання взятих нею зобов’язань.

    Також А.Яценюк заявив про утворення нових посад заступників міністрів з питань європейської інтеграції у кожному міністерстві. «Це однозначно позитивний сигнал, проте тут варто одразу передбачити горизонтальну модель співпраці між цими заступниками», - наголошує В.Притула.

    Також у кожному міністерстві працюватиме фахівець з ЄС, який, за словами Прем’єр-міністра, допомагатиме Україні виконувати угоду між Україною та ЄС і наближатиме нас до Євросоюзу. «Питання полягає у тому, в якому статусі така людина працюватиме, якщо це іноземець, вона не зможе бути державним службовцем, - говорить аналітик, - на рівні консультанта, можливо, проте кому він радитиме? Заступникам міністрів чи відповідним структурним підрозділам міністерств?»

    А.Яценюк не згадав про інші центральні органи виконавчої влади (агентства, служби, інспекції). А ці органи підпорядковуються міністрам відповідних напрямів. Як там відбуватиметься така координація, доки залишається незрозумілим.

    Висновок, на думку В.Притули, однозначний: «Необхідно створити окремий координаційний орган євроінтеграції, бажано Міністерство, адже відповідно до українського законодавства, він наділений найбільш потрібними у нашому випадку функціями та повноваженнями. В той же час посилення інших міністерств спеціальними заступниками ідея дуже позитивна. Але увесь механізм запрацює на повну тоді, коли ми матимемо синергію всіх відомств, адже Угода про асоціацію, це інструмент, щоб побудувати в Україні європейське, демократичне майбутнє».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.