• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Евроинтеграция требует продуманных действий

    Опубликовано: 2014-05-19 16:43:02

    Вітчизняний  бізнес переконаний,  що підписання влітку цього року економічної частини Угоди про асоціацію України та ЄС, включаючи створення зони вільної торгівлі, відкриє перед економікою важливі  перспективи. В той же час наближення термінів вимагає від держави та бізнес-структур посилення роботи з адаптації українських підприємств  до умов вільної торгівлі з ЄС, включаючи вирішення  проблем стандартів, технічних регламентів та, перш за все, модернізації виробництв. Такої думки голова парламентського об’єднання «Економічний розвиток», президент УСПП Анатолій Кінах

    «Ще в квітні ділова спільнота обговорила перспективи наближення економіки України до вільного ринку з ЄС в нинішніх умовах, які важко назвати сприятливими.  Такі обставини, як тимчасова анексія Криму, озброєне протистояння на сході, втрата  російських ринків, загальна економічна рецесія погіршують можливості товаровиробників,  вимагають    дуже продуманих, професійних та швидких дій. Саме тому промисловці і підприємці запропонували уряду підготувати Національну програму адаптації української економіки до умов вільної торгівлі з ЄС, розробити  «дорожню карту» імплементації Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС», – нагадує він.

    21 березня Україна вже підписала політичну частину Угоди про асоціацію з ЄС. У відповідь Європа зробила крок назустріч Києву та в односторонньому порядку суттєво знизила митні ставки для наших товарів  (за деякими позиціями – до обнуління). На думку А.Кінаха, таке рішення дозволить країні зекономити до 500 млн євро на рік. 

    «Прискорення інтеграційних процесів (раніше мова йшла про підписання економічної частини Угоди в листопаді) потребує більш ефективної роботи з виконання нашого «домашнього завдання». Необхідно домогтися перехідного періоду для окремих сфер економіки, щоб дати час нашим виробникам адаптуватися під стандарти ЄС, провести процедуру обнуління мит для європейської продукції впродовж 10 і навіть 15 років.  Має стати більш результативною робота з стандартизації і сертифікації українських товарів та послуг. І головна проблема – бізнес повинен увійти в процес невідкладної модернізації. Враховуючи, що це потребує мільярдних інвестицій і немалого часу, держава має подумати про створення максимально сприятливих умов для такої роботи», – наголошує Анатолій Кінах.

    На його думку, окремої  стратегії потребують підприємства на сході та півдні країни. Металургія, хімічна, машинобудівна промисловість є конкурентними сферами завжди і в усьому світі. Однак треба переходити від сировинної та низько технологічної до  продукції  з підвищеною  якістю, високим рівнем доданої вартості. На такі пропозиції завжди буде попит.

     «Найближчими перевагами наближення України до ринків Європи  стануть зростання якості продукції, що пропонується споживачам, екологічних умов – цього вимагатимуть стандарти ЄС. Однак головною в євроінтеграційних процесах,  я переконаний в цьому, залишається мотивація товаровиробників до модернізації, переозброєння виробництва, впровадження нових технологій. Було б краще, якби запас часу і міцності в держави був більше. Але доводиться діяти в таких умовах, які є. Наше глобальне завдання –  побудувати стандарти Європи на український землі, зробити її економіку конкурентоспроможною та готовою до сталого зростання», – підсумував Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.