• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Нынешние события в Украине являются, пожалуй, самыми важными в 21-м веке

    Опубликовано: 2014-05-16 21:58:01

    Київ, 16 травня 2014 – Сьогодні Україна не тільки захищає свою ідентичність та розбудовує державність — вона поставила весь світ перед неминучим вибором на користь демократії, плюралізму та майбутнього в цілому. Такою була головна ідея брифінгу за участі Тімоті Снайдера, професора Єльського університету, Леона Візельтіра, редактора журналу “The New Republic”, Єжи Помяновського, виконавчого директора Європейського фонду підтримки демократії. Прес-брифінг, що проходив в Українському кризовому медіа-центрі, відкрив масштабну конференцію «Мислити з Україною» (“Ukraine: Thinking Together”).
     
    За словами Тімоті Снайдера: «Проблеми, які зараз постають перед Україною, універсальні. Це питання плюралізму та цілісності, можливості інтеграції у крупніші європейські структури. Українці спромоглися на те, чого ми не зробили раніше. Події в Україні дають шанс на оновлення не тільки для українського, але й європейського та трансатлантичного інтелектуального життя, оскільки ми намагаємося побачити спільні інтелектуальні, політичні, культурні категорії для встановлення нових зв’язків, що можуть допомогти у майбутньому – чи з Києвом, чи з Берліном, чи з Вашингтоном».
     
    Леон Візельтір додав: «Я вважаю, що події в Україні є одними з основоположних моментів в історії 21-го століття з багатьох причин. Україна, Київ, Майдан — одні із головних форпостів боротьби всього світу за демократію та плюралізм. Ми слідкуємо за вашою боротьбою та пропонуємо нашу підтримку. Ми поділяємо ваші цінності. Нас надихає те, що ви робите заради перемоги”.
     
    Всі експерти погоджуються, що об’єднати та модернізувати країну з анексованими територіями та іноземними військами на її території, надзвичайно важко. Але зараз — слушний час для цього. «Історія свідчить, що здійснювати модернізацію можна навіть у складних умовах. Таким прикладом є Польща, оскільки вона проводила в себе масштабну модернізацію саме під час окупації. Провідні польські мислителі здобули освіту в російських або австрійських університетах. Це складова історичного становища у Східній Європі», — зазначив Тімоті Снайдер.
     
    «Модернізація, реформи та розбудова демократичної платформи можливі і необхідні. Не можна виправдовуватися тим, що ми не готові. Ви готові і вже довели це», — додав Єжи Помяновський.  
     
    Учасники брифінгу були одностайні у своєму сприйнятті дій Росії щодо України. Єжи Помяновський: «Я вважаю, що путінська пропаганда та інформаційна політика — опіум для власного народу, і, рано чи пізно, народ прокинеться. Демократія — це життя без дурману, це можливість говорити, розуміти та захищати своє життя у такий спосіб, у який ви бажаєте, це право на повагу. Не існує єдиної моделі, кожна із країн має будувати демократію у власний спосіб; проте, потрібно уникати пародій. На будь-яке явище можна створити пародію; приміром, Путін є шаржем на демократію. Я вважаю, що треба протидіяти будь-яким пародіям на солідарність, у той час коли Росія надсилає озброєних людей у східні області України”.
     
     
    Тімоті Снайдер (1969 р.н.), професор історії Єльського Університету та постійний член Інституту гуманітарних наук у Відні. Автор низки книг про Центральну та Східну Європу, в тому числі роботи «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним», яка відзначена численними нагородами, перекладена на понад 20 мов, у 4-х країнах світу стала бестселером. Нещодавно Т.Снайдер завершив книгу про Голокост «Чорна земля». Т.Снайдер навчався в Університеті  Брауна та Оксфорді.  Отримав значну кількість нагороди, серед яких Лейпцизька книжкова премія за європейське порозуміння (2012) та премія Ганни Арендт (2013). Автор багатьох статей про кризу в Україні, які виходили, зокрема, у Financial Times, The New York Review of Books,  London Evening Standard, CNN, The New Republic, Kyiv Post, New York Times, Foreign Policy. Снайдер також брав участь у дискусіях про кризу в NPR та Democracy Now.
    .
    Леон Візельтір, 1952 р.н., літературний редактор The New Republic з 1983 року.  Автор книги Kaddish та інших праць.  Його роботи про культуру та політику, зовнішню політику і права людини, Ізраїль та єврейську історію, опубліковані у багатьох журналах. Л.Візельтер здобув освіту в Колумбійському університеті, коледжі Баліол Оксфордського університету, та Гарварді, де він був членом Товариства стипендіатів. Минулого року він був нагороджений премією Дена Девіда. Писав про українську кризу України для The New Republic.
     
    Єжи Помяновський - виконавчий директор Європейського фонду за демократію, професійний дипломат (у статусі посла), що працює у Міністерстві закордонних справ Польщі з 1991 року.  Зокрема, він є Заступником Держсекретаря при Міністерстві закордонних справ. Його основні обов’язки включають політику неєвропейських країн та  порядок денний заходів із розвитку демократії. У 2008–2011 роках він працював при Організації з економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) як Директор Партнерства за демократичне управління, міжнародної ініціативи (OECD/UNDP), спрямованої на підтримку державних адміністрацій країн, що були дестабілізовані внаслідок збройних конфліктів чи стихійних лих. Єжи Помяновськи є випускником Варшавського університету, має науковий ступінь із соціології. З 1980 по 1989 рік він був активним учасником демократичної опозиції у Польщі. Єжи Помяновськи нагороджений багатьма державними відзнаками, включаючи Орден сонця, що сходить, золота і срібна зірка (Японія),  та Нагороду за заслуги у спорті (Міністерство спорту і туризму Польщі). 

    Кризисный Медиа Центр

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.