• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украина может возобновить претензии на возврат историко-этнических земель на территории РФ, захваченных российскими большевистскими оккупантами

    Опубликовано: 2014-05-12 19:31:32

    Потреби виведення правонаступництва сучасної України від Української Держави П.Скоропадського, замість правонаступництва від більшовицької УРСР, а також питання щодо демаркації її кордонів (зокрема кордону з Російською Федерацією), враховуючи українські історично-етнічні землі, загарбані російськими більшовицькими окупантами в 1920-рр. (Білгородщина, Стародубщина, Кубань, частина Курської, Воронезької та Ростовської областей), що входили до складу Української Держави П.Скоропадського, - такі питання було обговорено на установчих зборах «Центру соціально-гуманітарних досліджень “Традиціоналістична перспектива”», що відбулися у Києві в приміщенні Дослідної фундації ім. О.Ольжича.

     

    Однією з активних форм діяльності ЦСГД «Традиціоналістична перспектива» є постійно-діючий науковий семінар, присвячений розгляду актуальних проблем сучасності в оптиці традиціоналізму.

     

    Перше засідання семінару відбулось одразу після організаційних зборів і було присвячене річниці утворення в 1918 р. Української Держави гетьмана Павла Скоропадського. Темою семінару стала «Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського та актуальність її спадщини в умовах сучасної кризи».

     

    Як зазначили його учасники, сучасні українські політики займають програшну позицію пасивного захисту перед потужним ідеологічним та міліарним наступом сусідньої Російської Федерації, що прагне відновити СРСР. За такої тактики Україна програє інформаційну війну, а слідом і політичну. Має бути суттєво переглянута стратегія, зокрема й у ідеологічно-інформаційній політиці. Це стосується і історичних етнічних українських територій, що в 1920-ті рр. більшовицька РСФСР  незаконно загарбала і привласнила собі. Ці території входили до складу Української Держави П.Скоропадського та УНР і Україна не повинна в своїй інформаційно-ідеологічній політиці відмовлятися від них.

     

    На переконання учасників заходу, має розпочатись інформаційний наступ з метою спростування російських міфів, що схід України начебто був подарований УРСР більшовицькою РСФСР і що тепер, начебто, Росія «відновлює історичну справедливість», повертаючи ці території собі. Подібні претензії Москви не мають жодних історичних підстав, якщо виходити із того, що сучасна Україна є правонаступницею не УРСР, а саме Української Держави П.Скоропадського та УНР з їхніми кордонами значно далі на Схід, аніж це є тепер. Це є стратегічне питання, в рамках якого тільки й можливе подолання сепаратизму на Сході України.

     

    Учасники заходу дійшли згоди, що з огляду на те, що РФ своєю анексією українського Криму зруйнувала міжнародну систему відносин, побудовану на принципах Ялтинської угоди, опирання України на спадок і кордони УРСР втрачають сенс. На часі постає питання перегляду власної державно-правової спадковості, на грунті якої Україна може не лише захищати те, що їй «подарував» більшовицький окупаційний режим, але й претендувати на повернення тих історичних українських територій, що були незаконно відторгнені російсько-більшовицькими окупантами від України як в 1920-ті рр., так і тепер. Таким чином перед Україною виринає перспектива розвитку власної самодостатньої великодержавної ідеології, - наголосили учасники заходу.

     

    У першому засіданні оргкомітету та семінарі ЦСГД «Традиціоналістична перспектива» взяли участь: Едуард Юрченко  викладач кафедри філософії Національного транспортного університету, співзасновник Українського традиціоналістського клубу; Сергій Шумило – голова Міжнародного центру гуманітарних ініціатив; Олександр Маслак – кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії Центру гуманітарної освіти НАН України; Петро Вознюк – кандидат політичних наук,старший науковий співробітник відділу стратегії Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України, головний редактор альманаху «Молода нація», Олександр Алфьоров – кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії України НАН України; Ігор Загребельний – представник Науково-ідеологічного центру ім. Д. Донцова, аспірант кафедри філософії Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка; Олена Семеняка – співкоординатор Українського традиціоналістського клубу, аспірантка Національної академії «Києво-Могилянська Академія»; Андрій Топчій – історик, журналіст газети «Факти»; та інші.

     

    Прес-служба

    ЦСГД «Традиціоналістична перспектива»


    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.