• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Расширение реверса природного газа является крайне необходимым

    Опубликовано: 2014-04-30 11:50:47

    Зусилля української влади з диверсифікації поставок природного газу є дуже слушними та необхідними, тим більш після того, як російська сторона заявила про суттєве підвищення ціни на газ з другого кварталу 2014р. Тому на даний час в енергетичній політиці держави розширення реверсу стає вкрай важливим, і підписання в Братиславі меморандуму про поставки газу з Словаччини є доброю звісткою для України. Такої думки голова парламентського об’єднання «Економічний розвиток», президент УСПП Анатолій Кінах.

    «Реверсні поставки зі Словаччини можуть додати Україні до 8 млрд кубів на рік за ціною нижче російської. Хоча треба докласти зусиль з відпрацювання зручних, прийнятних коридорів поставок природного газу з Європи, цілком вірогідною є можливість поступово збільшувати цю кількість. Важливо, що постачання природного газу з Словаччини є й вираженням позиції Європейської комісії, і це означає підтримку ЄС у сенсі вирішення Україною проблем енергопостачання, прагнення її до енергетичної незалежності», – підкреслив Анатолій Кінах.

    Він нагадав, що в України вже є практика імпорту природного газу з Німеччини через Польщу, а також з Угорщини. Про свою готовність направляти надлишковий газ в Україну заявляють й італійські компанії. Нехай це невеликі обсяги газу, але, на думку парламентаря, вони також потрібні в сенсі диверсифікації постачання енергоносіїв.

    В той же час такого роду домовленості не мають відмінити «домашнє завдання» України щодо прискореної та повсюдної реалізації програм енергозбереження та енергоефективності. Треба займатися альтернативною енергетикою – гідро-, сонячною, вітровою, біопаливом, думати про продовження терміну експлуатації ядерних блоків українських АЕС з виконанням усіх вимог безпеки. Країні вкрай потрібна модернізація промислового виробництва, мереж та системи ЖКГ, яка покликана припинити безглузді енерговитрати, скоротити кількість енергоресурсів, які витрачаються на виготовлення продукції та послуг, до рівня розвинутих країн, забезпечити суттєву економію ресурсів в цілому. Додаткових зусиль потребує розширення видобутку власних енергоносіїв – природного газу, вугілля тощо. Необхідно докласти зусиль з викорінення корупції з енергетичної сфери.

    «Загальна модернізація всього енергетичного комплексу є доволі дорогим заходом, вона потребуватиме, за розрахунками вчених, не менше 24 млрд грн. Зрозуміло, що реалізація її є реальною в умовах запровадження ефективних програм державно-приватного партнерства, залучення іноземних інвестицій, над чим держава у партнерстві з представниками бізнесу має наполегливо працювати», – підсумував він.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.