• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Будет создан Ресурсный центр для помощи вынужденным переселенцам из Крыма

    Опубликовано: 2014-04-25 16:48:54

    Уповноважений Верховної Ради України з прав людини здійснила моніторингові візити до закладів, куди було розміщено осіб, які переселились із території Автономної Республіки Крим. Валерія Лутковська відвідала Базу відпочинку Метрополітену, де поселено 102 особи, Дитячий спеціалізований санаторій психоневрологічного профілю «Салют», де поселено 49 осіб, Дитячий спеціалізований санаторій ендокринологічного профілю «Ластівка», де поселено 44 особи, гуртожиток господарського хазяйства «Журавлик», де поселено 60 осіб.

    Під час спілкування скарг на побутові умови та харчування з боку кримчан не було. Достатній рівень їх харчування забезпечується на кошти Товариства Червоного Хреста в Україні. Не виявлено також проблем із влаштуванням дітей до дитячих садочків та шкіл, переведенням студентів до навчальних закладів для продовження здобуття освіти, переведенням пенсійних виплат за місцем фактичного перебування та отримання статусу безробітного, оформленням у разі необхідності паспортів громадянина України. 

    Серед проблем, з якими стикаються кримчани на материковій території України, – неможливість підтвердження вказаною категорією осіб факту їх проживання за адресою поселення, труднощі з продовженням підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців, які були зареєстровані на території АР Крим, відсутність медикаментів першої необхідності для дітей і відсутність надання оперативної правової допомоги для вирішення юридичних питань.

    Переселенці також не можуть отримати кошти, які знаходяться на заблокованих банківських рахунках, та підтвердити факти переїзду з території АР Крим, якщо у них відсутня відповідна реєстрація місця проживання.

    Крім цього, існує повна невизначеність щодо місця їх подальшого проживання після закінчення строку, на який їм погодились надати тимчасовий притулок як державні, так і недержавні установи.

    Як вважає Уповноважений, для розв’язання існуючих проблем слід невідкладно визначити центральний орган виконавчої влади, на який покласти функцію загальної координації роботи всіх державних органів, до повноважень яких належать питання забезпечення соціально-економічних та гуманітарних прав переселенців. Крім того, встановити єдині підходи до обліку та забезпечення потреб зазначеної категорії громадян за принципом “єдиного вікна”. На жаль, неодноразові звернення Уповноваженого з прав людини з цих питань до Прем’єр-міністра України наразі залишаються без відповіді. 

    З огляду на викладене, Уповноваженим з прав людини у партнерстві з ГО «Центр Соціальна Дія», ініціативами «Євромайдан SOS» та «Крим SOS» ініційовано створення Ресурсного центру, який буде вживати заходів для вирішення проблемних питань громадян України, які проживають на тимчасово окупованих та небезпечних територіях, а також вимушеним переселенцям.

    Ресурсний центр діятиме в рамках спільного Проекту за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та складатиметься із трьох основних компонентів – блоку нормативно-правового регулювання та адвокації, гуманітарного блоку та блоку допомоги жертвам переслідувань.

    Загальна концепція Проекту вже найближчим часом буде оприлюднена на сайті Уповноваженого, а архітектура Проекту буде відкритою до приєднання всіх зацікавлених інститутів громадянського суспільства та донорів.

    Крім того, з метою допомоги фізичним особам-підприємцям, які були зареєстровані на території АР Крим, у продовженні підприємницької діяльності сьогодні на сайті Уповноваженого розміщено відповідні роз’яснення. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.