• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Депутатам предлагают ввести местный сбор за операции с отходами

    Опубликовано: 2014-04-25 15:27:30

    Верховній Раді пропонують запровадити місцевий збір за операції поводження з відходами, який буде перераховуватися до спеціального фонду місцевих бюджетів.
     
    Про це йдеться у відповідних законодавчих ініціативах народного депутата Юрія Дерев'янка, що передбачають зміни до Бюджетного кодексу (законопроект №4774) і зміни до Податкового кодексу (законопроект №4775).
     
    Відповідні документи були зареєстровані в парламенті 24 квітня 2014 року.
     
    Метою пропонованих змін є запровадження місцевого збору - збору за операції поводження з відходами, який буде встановлюватись місцевими радами.
     
    Зокрема, відповідні зміни передбачається внести до Податкового кодексу. Так, базою оподаткування пропонується визначити сукупну вартість операцій поводження з відходами, яка визначатиметься сільською, селищною або міською радою в порядку, визначеному Кабміном.
     
    Збір нараховуватиметься з дня настання підстав для отримання послуг з операцій поводження з відходами та сплачуватиметься платником податку протягом 30 днів з дня вручення йому податкового повідомлення-рішення.
     
    Зміни до Бюджетного кодексу передбачають, що 100% збору за операції поводження з відходами будуть направлятися до спеціального фонду місцевих бюджетів.
     
    Відповідно до чинного законодавства, власники джерел утворення побутових відходів повинні укладати договори з підприємством, яке визначене виконавцем послуг на вивезення побутових відходів. Зокрема, замовники повинні сплачувати такі послуги та забезпечувати роздільне збирання твердих побутових відходів.
     
    Утім, як зазначає Дерев'янко, на практиці вони відмовляються укладати договори про вивезення побутових відходів, оскільки не несуть за таку відмову жодної відповідальності. У свою чергу, виконавці послуг з вивезення побутових відходів відмовляються працювати з органами місцевого самоврядування, оскільки ці органи не можуть забезпечити оплату їх послуг.
     
    За словами автору законопроектів, в Україні щорічно утворюється лише побутових відходів до 15 мільйонів тонн. Більшість полігонів, каже він, за фактом є звалищами, через що відходи стають одним з основних чинників, що негативно впливає на навколишнє середовище та ще й обтяжує бюджети усіх рівнів.
     
    "Держава сьогодні зняла з себе відповідальність за вивезення побутових відходів у невеликих містах, селищах та селах, коли громадянам "дешевше" викинути сміття на узбіччі, в лісі, але це не є "дешевше" для держави", - наголошує Дерев'янко.
     
    Прес-служба народного депутата Юрія Дерев'янка

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.