• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Радиационная ситуация в городе Киеве

    Опубликовано: 2014-04-25 14:55:25

    26 квітня Україна відмічає роковини найбільшої в історії техногенної катастрофи - аварії на Чорнобильській АЕС.

    Аварія на Чорнобильській атомній електростанції стала найбільшою техногенною катастрофою сучасності як за масштабом радіоактивного забруднення довкілля, так і за силою багатофакторного впливу на здоров'я населення. Її наслідки ще довго будуть нагадувати про себе. За своїми наслідками вона класифікується за міжнародною шкалою як важка аварія найвищого сьомого рівня.

    Однією з найактуальніших для столиці проблем сучасної екології є нейтралізація негативного впливу радіації на людину і навколишнє середовище.

    На сьогодні одними з напрямків діяльності сектору з радіаційної гігієни Головного управління Держсанепідслужби у м. Києві  щодо ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС є:
    ▪контроль за гамма-фоном в реперних точках міста, тобто вимірювання рівня гама-випромінювання в постійно  визначених місцях м. Києва;
    ▪сумарне визначення атмосферних опадів та атмосферного пилу;
    ▪контроль за вмістом радіонуклідів у воді з Дніпровського, Деснянського та артезіанських водопроводів;
    ▪контроль за вмістом радіонуклідів в харчовій продукції, що виробляється та реалізується на території м. Києва;

    Головним дозоутворюючим радіонуклідом на переважній більшості забруднених територій сьогодні та в найближчі роки залишатиметься 137Сs (цезій), у той час коли 90Sг(стронцій) буде мати суттєве значення тільки на суміжній з Зоною відчуження території - це північна частина Київської та західна частина Чернігівської областей.

    За даними результатів досліджень в пунктах спостережень, які розташовані в 16-ти реперних точках міста Києва протягом 2013 року та за 1 квартал 2014 року гамма-фон знаходився в межах 9-16 мкР/год і складав в середньому 12,5 мкР/год, що істотно не перевищує доаварійні показники.

     За 2013 рік на вміст стронцію-90 було досліджено 172 проби води з джерел централізованого водопостачання, 6 проб децентралізованого водопостачання, 6 проб води з шахтних криниць та каптажів. Середній вміст 90Sr у воді річки Дніпро складав: 0,050 ± 0,003 Бк/л. Середній вміст 90Sr у воді річки Десна складав: 0,044 ± 0,003 Бк/л.  Вміст 90Sr в усіх пробах води річок Дніпра та Десни значно нижче нормативів .

     За 1 квартал 2014 року було досліджено 40 проб води з  джерел централізованого водопостачання. Середній вміст радіонуклідів 137Сs в  річці Дніпро складав 0,052±0,005 Бк/л,  а в річці Десна 0,050±0,005 Бк/л; відповідно вміст 90Sг- 0,050 ± 0,003 Бк/л. та 0,044 ± 0,003 Бк/л, що в 38-45 разів  нижче гранично допустимої концентрації для питної води згідно “Допустимих рівнів у продуктах харчування та питній воді”.

    Основними дозоформуючими продуктами і на 28-му році подолання наслідків Чорнобильської катастрофи залишаються молоко, м’ясо, дикоростучі ягоди та гриби з радіоактивно забруднених територій.
    Лабораторією радіологічної гігієни на вміст 137Сs(цезій) було досліджено 212 проб харчових продуктів. У даних дослідженнях вміст цезію-137 не перевищував значення допустимих рівнів.

    На вміст 90Sг (стронцію)було досліджено 147 проб, в т. ч.: м`яса та м’ясних продуктів, птиці та продуктів птахівництва, молока та молокопродуктів, риби та рибних продуктів, хлібобулочних та борошняно-круп’яних виробів, цукру та кондитерських виробів, овочів, дикорослинних харчових продуктів, жирових рослинних продуктів, напоїв, продуктів дитячого харчування, консервів, меду, та інших проб.
    Відношення вмісту радіонуклідів 90Sг та 137Сs в усіх пробах до значень допустимих рівнів цих радіонуклідів у харчових продуктів  в сумі не перевищувало 1. Тобто співвідношення згідно вимогам гігієнічних нормативів ГН 6.6.1.1-130-2006 “Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Сs та 90Sг  у продуктах харчування та питній воді” виконується.

    Усі досліджені на вміст 90Sг та 137Сs харчові продукти придатні до реалізації і споживання.

    Оцінка всієї сукупності результатів свідчить про те, що рівні концентрації довгоіснуючих “забруднень” у воді та харчових продуктах зменшуються повільно (після швидкого первинного спаду). Така тенденція впевнено прогнозується і на майбутнє.

    Таким чином, радіаційний стан в м. Києві стабільно безпечний. Абсолютні значення забруднення радіонуклідами техногенного походження в приземному шарі повітря на 4-5 порядків, а у воді на 2-3 порядки нижче гранично допустимих рівнів.

    За матеріалами сектору з радіаційної гігієни санітарно-гігієнічного відділу ГУ Держсанепідслужби у м. Києві

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.