• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Украине созданы окружные избирательные комиссии

    Опубликовано: 2014-04-23 14:53:41

    14 квітня 2014 р. ЦВК було утворено окружні виборчі комісії з виборів Преидента України (постанова ЦВК № 268 від 14.04.2014 р.). Постанову ЦВК “Про утворення окружних виборчих комісій з виборів Президента України на позачергових виборах Президента України 25 травня 2014 року” було прийнято з дотриманням встановленого Законом “Про вибори Президента України” строку утворення ОВК. Рішення ЦВК про утворення ОВК також відповідало вимогам Закону “Про вибори Президента України”, про що свідчить, зокрема, відсутність позововів суб’єктів виборчого процесу про визнання її протиправною.

     

    13 квітня 2014 р. ЦВК також було прийнято постанову № 266 “Про відхилення кандидатур, запропонованих кандидатами на пост Президента України до складу окружних виборчих комісій з виборів Президента України”, якою було відхилено 3 кандидатури до складу ОВК, запропонованих такими кандидатами на пост Президента України:

     

    -          Королевською Н.Ю. ЦВК відхилила кандидатуру Сливкіної А.О., яка пропонувалась до складу ОВК ТВО № 29 у зв’язку з відсутністю власноручно написаної Сливкіною А.О. заяви про згоду на участь у роботі виборчої комісії;

    -          Тягнибоком О.Я. ЦВК відхилила кандидатуру Марка І.Г., запропонованого до складу ОВК ТВО № 120 у зв’язку з тим, що претенедент на включення до складу ОВК обіймав посаду в органі державної влади;

    -          Шкіряком З.Н. Кандидатуру Дуріцина С.А., який пропонувався до складу ОВК ТВО № 55, було відхилено ЦВК у зв’язку з відсутністю власноручно написаної заяви про згоду на участь у виборчій комісії.

     

    Всі інші запропоновані до складу ОВК кандидатури були враховані ЦВК при утворенні ОВК. 13 квітня 2014 р. ЦВК відмовилась утворювати територіальні виборчі округи в межах території Автономної Республіки Крим (10 ТВО) та м. Севастополя (2 ТВО), які перебувають під окупацією Російської Федерації. Рішення про відмову від утворення 12 ОВК на території Криму ЦВК пояснила відсутністю кандидатур до складу відповідних ОВК від кандидатів на пост Президента України, приміщень для роботи ОВК, неможливістю організації роботи комісій на окупованій території в цілому (навіть за умови їх стоврення). Таким чином, підсумки голосування на позачергових президентських виборах, у тому й числі підсумки голосування виборців Автономної Республіки Крим та м. Севастополя (якщо такі виборці скористаються можливістю зміни місця голосування без зміни виборчої адреси) встановлюватимуть не 225, а 213 ОВК та (в частині підсумків голосування у закордонному виборчому окрузі) ЦВК.

     

    10 кандидатів на пост Президента України запропонували кандидатури до складу всіх 213 ОВК, 4 – до 212 ОВК, 2 – до 210 ОВК, тоді як 5 кандидатів на пост Президента України запропонували кандидатури до складу менш наж 200 ОВК. Два кандидати на пост Президента України (А.Гриненко та В.Коновалюк) взагалі не запропонували до ОВК жодної кандидатури. З-поміж кандидатів, які внесли кандидатури до складу ОВК найменше кандидатур (82) було запропоновано кандидатом на пост Президента Р.Кузьміним.

     

    Оскільки до ОВК включались кандидатури від усіх кандидатів на пост Президента України, які відповідали встановленим вимогам, ОВК загалом було утворено у великому кількісному складі – від 16 до 21 члена ОВК. З урахуванням того, що деякі ОВК не забезпечено належними приміщеннями для роботи, одночасна присутність у приміщенні всіх членів ОВК, довірених осіб, офіційних спостерігачів та представників ЗМІ може ускладинити організацію їхньої роботи. Хоча проведення жеребкування щодо кандидатур до складу комісій має свої ризики, у перспектві законодавцю варто було б встановити кількісні обмеження складу ОВК, як це передбачено законами, які встановлюють порядок проведення парламентських та місцевих виборів. Такий підхід дозволив би уніфікувати підходи до формування ОВК, закріплені у різних заонах про вибори, а також утворити ОВК у кількісному складі, який би дозволяв комісіям ефективно здійснювати свою діяльність.

     

    Згідно з даними ЦВК, майже 67% новопризначених членів ОВК мають досвід роботи у виборчих комісіях; майже 83 % з них мають вищу освіту. Достовірність цих даних є доволі сумнівною, оскільки вони базуються на інформації, відображеній у поданнях кандидатур до складу ОВК. Водночас Законом “Про вибори Президента України” не передбачено проведення перевірки відомостей, відображених у поданнях кандидатур до складу виборчих комісій.

     

    За інформацією ряду регіональних відділень ВГО КВУ, до складу багатьох ОВК призначено осіб, які не планують працювати на своїх посадах у комісіях, проживають в інших регіонах або раніше не брали участі у виборчому процесі.

     

    Так, до складу ОВК ТВО № 204 (Чернівецька область) включено осіб, які постійно проживають у м.Києві, Дніпропетровську та Львові, які не були присутніми на першому засіданні ОВК. Аналогічна ситуація мала місце і в ряді інших ОВК Чернівецької області (ОВК ТВО № 205, 206, 207). В Донецькій області до складу кожної ОВК в середньому включено три особи, які не проживають на території регіону (м. Київ, Київська, Чернігівська, Харківська, Запорізька, Львівська, Луганська та інші області) і, скоріше за все, не зможуть брати участь у роботі комісій, до складу яких їх було призначено. В Харківській області члени ОВК ТВО №№ 173, 175, 176 (м.Харків) від кандидатів на пост Президента України О.Царьова, Ю.Бойка, В.Саранова, С.Тігіпка не проживають у м. Харкові. Водночас члени ОВК, утворених в межах території області, але за межами Харкова (ТВО №178, 181), від зазначених кандидатів та від Н. Королевської, навпаки, мешкають у Харкові, що може ускладнити їх роботу у комісіях. В ОВК ТВО № 120 (Львівська область) 2 члени ОВК навіть не знали, за поданнями яких саме кандидатів на пост Президента України їх було включено до складу комісій. В ОВК ТВО № 157 (Рівненська область) заступник голови ОВК є жителем смт. Демидівка, що знаходиться на значній відстані від цієї ОВК (понад 200 км), що унеможливило його прибуття на перше засідання цієї ОВК. На перше засідання ОВК № 158 (Рівненська область) не прибув голова комісії, оскільки він проживає в м. Львові.

     

    Тому у перспективі варто очікувати масову заміну членів ОВК кандидатами на пост Президента України. У деяких регіонах частка таких ротацій може бути суттєвою (від 20 до 50%).

     

    Частка жінок у складі ОВК є доволі високою і становить майже 48%. Таким чином, гендерний склад ОВК є збалансованим.

     

    ВГО КВУ було виявлено, що від 9 кандидатів на пост Президента України до складу ОВК було включено осіб, які були причетними до порушень виборчого законодавства або інших недоброчесних дій (які вчинялись ними безпосередньо або виборчими комісіями, до складу яких вони входили).

     

    Найбільше таких осіб було включено за поданням М.Добкіна (10, у тому числі 1 голова ОВК), найменше – за поданнями Р.Кузьміна (1 член ОВК), Н.Королевської (1 член ОВК), Ю.Бойка (1 секретар ОВК), О.Клименка (1 член ОВК). За поданням С.Тігіпка до складу ОВК було включено 6 таких осіб (з них 1 заступник голови ОВК та 1 секретар ОВК), П.Симоненка – 3 осіб, Ю.Тимошенко – 2 осіб (з них 1 голова ОВК):

     

    • Александрова Світлана Олександрівна (ОВК ТВО № 125)
    • Алексеєнко Тамара Володимирівна (ОВК ТВО № 215)
    • Беберіна Людмила Миколаївна (ОВК ТВО № 147)
    • Бордун Марія Мирославівна (ОВК ТВО № 90)
    • Власов Олексій Вячеславович (ОВК ТВО № 145)
    • Герагозов Юрій Вікторович (ОВК ТВО № 138)
    • Григорець Микола Семенович (ОВК ТВО № 186)
    • Губко Микола Іванович (ОВК ТВО № 137)
    • Зінов’єв Олександр Олександрович (ОВК ТВО № 145)
    • Ілюк Михайло Михайлович (ОВК ТВО № 90)
    • Іщенко Сергій Сергійович (ОВК ТВО № 169)
    • Кирильова Катерина Іванівна (ОВК ТВО № 109)
    • Коваленко Наталія Миколаївна (ОВК ТВО № 214)
    • Козиренко Михайло Дем’янович (ОВК ТВО № 145)
    • Колесніков Максим Миколайович (ОВК ТВО № 95)
    • Колєсніков Максим Миколайович (ОВК ТВО № 137)
    • Комендант Любов Іванівна (ОВК ТВО № 36)
    • Кравченко Наталія Іванівна (ОВК ОВО № 116)
    • Левцун Ярослав Юрійович (ОВК ТВО № 97)
    • Лоскутов Сергій Іванович (ОВК ТВО № 158)
    • Микитюк Василь Миколайович (ОВК ТВО № 134)
    • Одинець Володимир Ілліч (ОВК ТВО № 138)
    • Петрунчак Сергій Володимирович (ОВК ТВО № 14)
    • Пруденко Любов Леонідівна (ОВК ТВО № 46)
    • Свинарчук Олена Вікторівна (ОВК ТВО № 223)
    • Стельмащук Олена Василівна (ОВК ТВО №90)
    • Чебан-Лянка Олександр Йосипович (ОВК ТВО № 145)

     

    У зв’язку з цим суб’єктам подання кандидатур до складу ОВК варто замінити тих членів ОВК, які в ході попередніх виборів були причетними до порушень виборчого законодавства або вчинення інших недоброчесних дій під час перебігу виборчого процесу.

     

    Комітет виборців України

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.