• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Деятельность Верховной Рады Украины в контексте приближающихся выборов

    Опубликовано: 2014-04-04 12:16:33

    Протягом березня – початку квітня 20114 р. парламентом було прийнято ряд важливих рішень, які безпосередньо впливатимуть на підготовку та проведення позачергових виборів Президента України 25 травня 2014 р.

     

    По-перше, 13 березня 2014 р. Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому комплексні зміни до Закону «Про вибори Президента України». Цими змінами передбачено удосконалення низки положень чинного Закону «Про вибори Президента України»:

    ·         поділ виборчих дільниць на постійні та тимчасові;

    ·         зменшення кількісного складу ОВК та ДВК (за рахунок зменшення кількості кандидатур, які можуть бути запропоновані до складу комісій відповідними суб’єктами подання кандидатур);

    ·         прийняття рішень виборчих комісій більшістю від їхнього складу;

    ·         закріплення заборони внесення змін до списків виборців у день голосування;

    ·         уточнення порядку підрахунку голосів та встановлення результатів виборів;

    ·         надання громадським організаціям права мати спостерігачів на виборах;

    ·         закріплення за офіційними спостерігачами статусу суб’єктів виборчого процесу з одночасним розширенням їхніх прав.

     

    Разом з тим, деякі недоліки попереднього варіанту Закону «Про вибори Президента України» (наприклад, в частині розміру виборчої застави, регулювання передвиборної агітації, підстав визнання голосування на виборчій дільниці недійсним) усунуто не було.

     

    Загалом, нова редакція Закону «Про вибори Президента України», за умови належного застосування відповідних положень Закону на практиці, створює достатню правову основу для проведення позачергових виборів глави держави у відповідності до міжнародних стандартів.

     

    Разом з тим, актуальним залишається питання удосконалення регулювання відповідальності за вчинення злочинів та адміністративних правопорушень, що посягають на виборчі права громадян, оскільки санкції, передбачені відповідно Кодексом України про адміністративні правопорушення та Кримінальним кодексом України у багатьох випадках навряд чи можна вважати пропорційними, а окремі формулювання положень зазначених кодексів є далекими від досконалості і були піддані критиці як вітчизняними експертами, так і міжнародними організаціями (у тому числі й Венеціанською комісією).

     

    1 квітня 2014 р. парламентом було прийнято постанови про дострокове припинення повноважень членів ЦВК Копиленка О.Л. та Донченка Ю.Г., а також про призначення членами ЦВК К.Березюк та О.Діденка за «квотами» відповідно УДАРу та «Свободи». Призначення нових членів ЦВК дозволило забезпечити представництво у складі ЦВК тих партій, які раніше не були представлені у складі ЦВК.

     

    Разом з тим, все ще актуальним залишається питання подальшого перегляду складу ЦВК, оскільки строк повноважень більшості членів цього органу завершиться перед проведенням повторного голосування з президентських виборів у червні 2014 р., що може негативно вплинути на підготовку та проведення повторного голосування. Провідними політичними партіями обговорювались різні варіанти вирішення цієї проблеми – від продовження строку повноважень членів ЦВК до призначення нових членів Комісії до припинення повноважень усього складу ЦВК та призначення 15 її нових членів. Останній підхід знайшов відображення у проекті Закону «Про відновлення законності в діяльності Центральної виборчої комісії» № 4489 від 19.03.2014 р. (внесений Карпунцовим В.В.), однак в контексті останніх призначень до складу ЦВК його прийняття видається малоймовірним. До того ж, призначення нових членів ЦВК незадовго до проведення позачергових виборів глави держави може негативно вплинути на підготовку та проведення виборів, оскільки нові члени Комісії не будуть належним чином підготовлені до здійснення своїх повноважень.

     

    КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.