• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Как провести выборы Президента в мае

    Опубликовано: 2014-04-04 12:03:32

    1. Зміни до Закону «Про вибори Президента України» в цілому створюють належні передумови для проведення позачергових виборів глави держави у відповідності до міжнародних стандартів.

    2. Негативний вплив на організацію і проведення виборів Президента України можуть мати зовнішні чинники, зумовлені напругою у відносинах між Україною та Російською Федерацією. Потенційне військове втручання та спроби зриву виборів в окремих регіонах можуть значною мірою делегітимізувати їхні результати та поглибити розкол в суспільстві. Органам державної влади варто вжити подальших кроків, необхідних для деескалації напруги та запобігання зриву виборів в окремих регіонах.

    3. Центральна виборча комісія прийняла більшість нормативно-правових актів, необхідних для належної підготовки та проведення виборів у відповідності до вимог нового Закону. Діяльність ЦВК протягом звітного періоду, у тому числі щодо реєстрації кандидатів у Президенти, їхніх представників та довірених осіб здійснювались у відповідності до вимог Закону.

    4. Оскільки повноваження більшості членів ЦВК припиняються перед проведенням повторного голосування з позачергових президентських виборів, парламенту необхідно вжити подальших кроків, які б забезпечили ефективну роботу ЦВК під час підготовки та проведення повторного голосування.

    5. Протягом березня 2014 р. місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування не виявляли значної активності у створенні передумов для належної роботи виборчих комісій, здійснення передвиборної агітації, забезпеченні належної підготовки до проведення виборів загалом. Виконувачу обов’язки Президента України та органам виконавчої влади вищого рівня (Кабінет Міністрів України, відповідні міністерства та інші центральні органи виконавчої влади) варто прискорити вирішення кадрових питань в системі органів виконавчої влади, що дозволить створити належні умови для ефективного функціонування вертикалі влади по забезпеченню організації виборчого процесу.

    6. Оскільки Закон «Про вибори Президента України» був змінений під час виборчого процесу, ЦВК, партіям та кандидатам на виборах варто вжити додаткових заходів щодо належної підготовки членів виборчих комісій до проведення виборів у відповідності до вимог нового Закону.

    7. Для забезпечення проведення виборів у відповідності до міжнародних стандартів, при формуванні складу виборчих комісій до їх складу повинні пропонуватись кандидатури, причетні до порушень виборчого законодавства, особливо тих, що мали місце під час підготовки та проведення виборів народних депутатів України 2012-2013 рр.

    8. Під час здійснення агітації кандидатам варто акцентувати увагу не на беззмістовних повідомленнях, а на виробленні конкретних шляхів подолання кризи у різних сферах суспільного життя.

    Позачергові вибори Президента України 25 травня 2014 р. проводитимуться на основі суттєво зміненого Закону «Про вибори Президента України», який загалом створює належні передумови для проведення цих виборів у відповідності до міжнародних стандартів. Щоправда, зміни до цього Закону вносились вже під час виборчого процесу, що не лише суперечить міжнародним стандартам, але й може ускладнити його практичне застосування, оскільки партії, кандидати у Президенти, члени виборчих комісій та судді не матимуть достатньо часу для ознайомлення із змістом Закону.

    Протягом березня 2014 р. ЦВК було прийнято низку нормативно-правових актів, необхідних для належного втілення Закону в життя. Разом з тим, проведення виборів 25 травня 2014 р. у відповідності до міжнародних стандартів залежить не стільки від якості законодавчої бази, скільки від бажання учасників виборчих перегонів провести вибори чесно, прозоро та демократично.

    КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.