• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ринок газу потребує лібералізації

    Опубликовано: 2005-08-23 08:51:00

    Український паливно-енергетичний комплекс можна вивести на світовий рівень і зробити привабливим для іноземних інвесторів лише збільшивши видобуток газу, шукаючи алльтернативні джерела енергії та лібералізуючи газовий ринок. Такого висновку дійшли учасники ділового форуму, який нещодавно провела «Асоціація „Газові трейдери України“».

    За словами президента асоціації Романа Сторожева, газовий бізнес відрізняється від інших форм приватного бізнесу тим, що має стратегічне значення для держави, а це, у свою чергу, накладає певні обмеження на діяльність бізнесменів.

    «На сьогодні незалежні трейдери реалізують щомісяця близько 500 млн. кубометрів газу. З них члени асоціації — близько 300 млн. кубометрів. В цілому, частка всіх трейдерів на ринку газу становить приблизно 11—12%, асоціації — 5%. Утім, доступ українським трейдерам до закордонних постачальників природного газу практично закритий, а тому ринок газу орієнтується виключно на внутрішні ресурси»,— зазначив він.

    На думку Романа Сторожева, лібералізація газового ринку, вихід газових трейдерів на закордонних постачальників, а також поступове зменшення обсягів імпортного газу, отриманого на виконання зовнішньоекономічних договорів України, зменшать вагу політичних чинників у цій сфері. (Ідеться про те, що Україна отримує російський газ як платню за транзит газу до країн Європи.— Прим. ред.) У такий спосіб газовий ринок уникне зовнішньополітичного тиску, а забезпечення країни газом буде переходити від держави до компетенції ринку блакитного палива.

    До того ж, Україна вже сьогодні має брати участь у розробках родовищ з видобутку вуглеводнів у Росії, Казахстані, Туркменістані, Узбекистані та країнах далекого зарубіжжя. За досвідом Роман Сторожев пропонує звернутися до Європи, де на ринку газу сьогодні спостерігається новий етап лібералізації.

    «У Європі державні газові монополії приватизуються, і вже зовсім скоро вся торгівля блакитним паливом перейде до рук приватних компаній»,— зазначає він.

    «У цьому контексті в Україні викликає занепокоєння ситуація, коли видобуток газу в Україні не відділений від його транспортування та реалізації. У майбутньому це значно ускладнить нашу інтеграцію в європейську структуру,— додає Сторожев.—

    До того ж, ми як об’єднання прагнемо конкуренції у таких секторах галузі, як видобування так роздрібний продаж».

    Контроль над транспортуванням та розподільними мережами, на думку президента Асоціації «Газові трейдери України», має або залишитися за державою, або перейти до незалежного регуляторного органу, що повинен забезпечити рівний доступ усіх суб’єктів ринку до транспортних магістралей.

    «По-друге, треба розділити видобування та торгівлю газом. Ніде у світі, окрім України, виробник не займається реалізацією. Для цього існують посередники, які мають шукати споживача. Лише так газ в Україні стане товаром, ціна на який формуватиметься попитом і пропозиціями»,— підкреслює Сторожев.

    Процес лібералізації не такий болісний, як це може здаватися на перший погляд, зазначає президент асоціації, адже за наявності на ринку численних продавців та конкуренції ціни не тільки не підвищуються, але нерідко й падають.

    «У свою чергу конкурентний вільний ринок газу завжди притягує інвестиції, розвиває і зміцнює державу. Важкі умови, в які сьогодні поставлений вітчизняний газовидобуток, наявність в Україні нормативно закріпленого перехресного субсидування, недостатня рентабельність підприємств газового комплексу робить цю галузь інвестиційно непривабливою»— стверджує Роман Сторожев.

    Таким чином, про суттєве нарощування обсягів видобутку природного газу в Україні сьогодні говорити зарано. Між тим, згідно експертних висновків, Україна могла б видобувати (щонайменше!) понад 30 млрд. кубометрів природного газу і забезпечувати таким чином власні потреби більш ніж на третину, а завдяки альтернативним джерелам енергії та енергозберігаючим технологіям ми зможемо  зменшити потреби України в газі на 20 млрд. кубометрів річно.

    Те, що газовий ринок України повністю монополізовано, підтверджує генеральний директор ТОВ «Нафтогазбудінформатика» Леонід Уніговський.

    За його словами, панівне становище на ринку займає НАК «Нафтогаз України». «Ця компанія має бізнес-одиниці, кожна з яких займається транспортуванням, видобутком, розподілом та продажем»,— зазначив він.

    На думку пана Уніговського, перспектива руху вперед — це конкурентний ринок природного газу. «Лише за умови створення Євразійського ринку природного газу в Україні можливий високоефективний ринок газу. Необхідно якнайшвидше відкрити доступ на ринок України інших постачальників блакитного палива з їхніми ресурсами. Окрім цього, варто створити українську біржу нафтогазового комплексу»,— говорить пан Уніговський. «Припустімо, населенню й бюджетним установам природний газ буде постачатися за фіксованою ціною, а позалімітний газ вони купуватимуть на біржі»,— пояснив Уніговський. За такою схемою вже працюють у Російській Федерації. Цього року російська Міжрегіональна біржа нафтогазового комплексу має продати 10 млрд. м2 газу.    

    Але в швидку лібералізацію газового ринку його учасники поки не вірять. За словами незалежного газового трейдера, директора ТОВ «Енерготорг» Вадима Крисова, насамперед треба усунути головні перешкоди, що не дають трейдерам працювати на ринку блакитного палива, а потім вже говорити про лібералізацію.

    «Нам дуже заважають відсутність доступу до газотранспортної системи, неможливість укладати зовнішньоекономічні контракти, що давали б нашому ринку недорогий та конкурентоздатний газ. Це могло б зменшити собівартість продукції, яку випускають вітчизняні виробники». Окрім цього, за словами Вадима Крисова, газові господарства часто втручаються в діяльність газових трейдерів. «Приватизовані ВАТи хочуть самостійно продавати газ та заробляти на цьому гроші. Але будується цей бізнес не на зовсім коректних умовах — через погрози та примус». До того ж, нам треба збільшувати видобуток газу. Для цього потрібні значні капітали, тобто мають бути задіяні і представники влади, і іноземні інвестори, підкреслює трейдер.   

    Довідка

    «Асоціацію „Газові трейдери України“» створено в жовтні 2003 року. Члени асоціації виступають за демонополізацію газового ринку України та його реформування, шо ґрунтуватиметься на принципах вільної та чесної конкуренції. До складу асоціації входять: АТЗТ «Миронівський хлібопродукт», ТОВ «Газтрейд ЛТД», ТОВ «Український газовий союз», ТОВ «Євротрансакції», ТОВ «Енерготорг», ЗАТ«Агроенергосоюз», АТ «ЛК „Сприяння“», ТОВ «Дон-колорит», ЗАТ «Укрнадра-ресурси», ВАТ «Укрзакордонгеологія», ТОВ «Веста», ПП «Епіцентр», ТОВ «Техноцентр», ВАТ «УЦЕБОП нафтогаз», ТОВ «Веста», ТОВ «Багатогалузевий концерн „Співдружність“», ТОВ «Укренерго», ТОВ «Енергогазмаш», ТОВ «АлМар», ТОВ «Політрейд», ЗАО «Харківгаззбут».

    ELCOMART.NEWS

    Анна Ковальова

                       

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.