• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Трахтемировский заповедник на Черкащине является уникальным

    Опубликовано: 2013-03-11 07:34:56

    Заповідник створено рішенням Черкаської обласної ради народних депутатів №3 від 09.08.1994р. згідно Постанови Кабінету Міністрів України №446 від 01.07.1994р, про Державний історико-культурний заповідник “Трахтемирів”. ДІКЗ “Трахтемирів” розташований на правому крутосхилому березі Дніпра між селами Трахтемирів – Григорівка Канівського району, на рубежі Черкаської і Київської областей. Саме цей участок узбережжя Рішенням Черкаської обласної ради народних депутатів № 185 від 19.06.1986 року було оголошено заповідною територією”Трахтемирів” з метою забезпечення охорони нерухомих пам’ятників історії, археології та унікальних пам’яток природи.

    Так історично склалося, що саме географічне положення і незрівнянна природна краса території стали своєрідним магнітом для науковців різних галузей. Трахтемирово – Бучацька ділянка є невичерпною скарбницею наукового матеріалу для істориків, археологів, ботаніків, зоологів, іхтіологів, орнітологів, геологів та дослідників багатьох інших галузей науки. Кожен житель нашого району має пишатись цим мальовничим куточком розташованому у самому серці нашої країни. Не менш привабливою місцевість була і в епоху палеоліту, так як перші поселення на території датуються мустьєрською добою пізнього палеоліту.

    Трахтемирівська земля справедливо належить до національної скарбниці історичної пам’яті українського народу, де вимріяна козаками воля і прагнення бути господарями своєї землі була реалізована у XVI ст. коли Трахтемирів з монастирем та навколишніми землями стає власністю козаків. Археологічне дослідження цієї славної доби ще попереду, адже залишки середньовічного міста досі чекають відкриття та вивчення. Проте не лише козацькою славою знамениті Трахтемирівські гори, ще з доісторичних часів канівські кручі та зручні надзаплавні тераси ставали місцем проживання давньої людини.

    Археологам добре відомі стоянки прадавніх землеробів, які першими освоювали ці землі. Вони належали племенам трипільської культури, яких змінило населення доби бронзи. Напередодні становлення слов’янського етносу на Трахтемирівській землі розселяються племена зарубинецької культури, особливо густо заселеним стає цей район у слов’янський та давньоруський час. Багаторічні дослідження кількох поколінь українських археологів відтворюють реальну картину життя минулих тисячоліть, а відображена в археологічному матеріалі і реконструйована науковими методами забудова городищ і селищ стає надбанням всіх, хто цікавиться історією рідного краю.

    Трахтемирівський заповідник є унікальним природним і археологічним об’єктом в Україні, де в нерозривній єдності співіснують пам’ятки історії, геології археології і природи, які необхідно зберегти для майбутніх поколінь.

    Дослідження території розпочалося наприкінці ХІХ ст. Останнім часом наукові дослідження Трахтемирівської землі проводили науковці археологічної інспекції Черкаської ОДА та інститут археології НАН України.

    Нині в с.Трахтемирів зберігся козацький цвинтар, а в урочищі Чернече, поблизу колишнього с.Монастирок, знаходиться замчище Успенського монастиря ХУІ – ХУІІ ст.- власне рештки Трахтемирівського козацького монастиря, козацький цвинтар, завалені входи в печери, де в давнину були підземні церкви.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.