• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Про оприлюднення проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2005 рік”

    Опубликовано: 2005-08-10 17:56:00

    На сайтах Державної податкової адміністрації України (www.sta.gov.ua) в розділі «Проекти нормативно-правових актів» та Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України (www.business-rada.kmu.org.ua) розміщено проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2005 рік” та аналіз регуляторного впливу цього акту. Цей законопроект розроблений з метою врегулювання розбіжностей  між нормами статті 15 та статті 18 Закону України від 21.12.2000 №2181-ІІІ “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” в частині визначення та списання безнадійного боргу, а також розширення кола джерел погашення податкового боргу платниками  податків. У зв’язку з цим пропонується  виключити пункт 7 статті 75 Закону України “Про Державний бюджет України на 2005 рік”, яким зупинено на 2005 рік дію абзацу другого  підпункту 7.1.1 пункту 7.1 статті 7 та підпунктів «в» і  «г» підпункту 18.2.1 пункту 18.2 статті 18 Закону України від 21.12.2000 №2181-ІІІ “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”.  Ця норма  Закону обмежує  права платників податків в частині проведення зустрічних взаєморозрахунків з бюджетом по податкових зобов’язаннях або податковому боргу, а також дію терміну безнадійного податкового боргу у випадку, якщо минув строк давності та виникли обставини непереборної сили.

    Статтею 15 “Строки давності” Закону №2181,  передбачені граничні строки стягнення податкового боргу, це - 1095 днів від дня узгодження податкового зобов’язання. У разі не стягнення податкового боргу протягом визначених термінів, такий борг визнається безнадійним та не підлягає стягненню податковими органами. Зупинення на 2005 рік дії підпункту (в) підпункту 18.2.1 пункту 18.2 статті 18 “Списання та розстрочення податкового боргу” виключає відповідний механізм списання  сум безнадійного податкового боргу, призводить до невиправданого його  накопичення у платників податків. Все це в свою чергу, сприяє штучному збільшенню пасивних сум податкового боргу.

    Відновлення дії підпункту 7.1.1 пункту 7.1 статті 7 Закону України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” дозволить за рахунок проведення взаєморозрахунків непогашених зустрічних грошових зобов’язань відповідного бюджету перед платниками податків вирішити нагальну проблему погашення податкових боргів підприємств бюджетної сфери, що недофінансовані з бюджету. Особливо це стосується тепло-, водо-, газо-, електропостачальних підприємств, що не можуть своєчасно погасити борги по податках, в основному по причині відсутності розрахунків з ними з боку бюджетних підприємств.

     Зараз в обох випадках, відповідно до норм Закону України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, податкові органи вимушені застосовувати до таких підприємств заходи стягнення, а це викликає справедливе обурення з боку підприємств бюджетної сфери та призводять до зростання соціальної напруги.

    Пропозиції та зауваження до проекту Закону України „Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2005 рік” від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються на поштову адресу розробника: 04655 МСП, м. Київ-53, Львівська пл.8, ДПА України, Департамент забезпечення податкових зобов’язань, та електронну – ygoverdovskaya@sta.gov.ua.

    Пропозиції та зауваження також можна надсилати на адресу Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України: поштову – 01008, м. Київ, вул.. Грушевського, 12/2 та електронну – business-rada@kmu.gov.ua, та  на адресу Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва: поштову – 01011, м. Київ, Арсенальна, 9/11 й електронну – press@dkrp.gov.ua.

    Строк, протягом якого приймаються зауваження та пропозиції, становить 1 місяць з дати оприлюднення проекту Закону.

    Управління інформаційної політики Державної  податкової  адміністрації  України

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.